Nakon Prijedloga zakona o Ustavnom sudu: Christian Schmidt poslao poruku parlamentarcima

2
Radiosarajevo.ba
Nakon Prijedloga zakona o Ustavnom sudu: Christian Schmidt poslao poruku parlamentarcima
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine koja je počela danas, 18. marta, u 12 sati, prekinuta je nekih dva sata nakon početka. Razlog za to je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kojeg je predložio Želimir Nešković (SDS).

Svi delegati iz Kluba Srba, te svi delegati iz Kluba Hrvata osim Miletića, glasali su da se ovaj prijedlog  uvrsti na dnevni red Doma naroda. Delegati iz Kluba Bošnjaka su bili protiv, pa su eventualno i napustili sjednicu. 

Inače, ovim prijedlogom se predviđa izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda, te bi Federalna skupština birala šest sudija, a Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta RS tri. Također je ideja uvesti nacionalno odlučivanje.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

No, ovim povodom oglasio se visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schmidt koji podsjeća članove Parlamenta da bi se smjenom sadašnjih međunarodnih sudija iz Ustavnog suda kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije.

"Visoki predstavnik, kao čuvar Dejtonskog sporazuma, ne može prihvatiti nikakve zakonodavne inicijative u tom pravcu", navode iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Schmidt naglašava i da sudije uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard: "Sudije treba da donose presude nezavisno i nepristrasno, na osnovu zakona. Ovakvim inicijativama BiH skreće sa evropskog puta."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije