Čampara: "Nema pregovaranja kada je u pitanju država, strane sudije još neće otići"

4
Radiosarajevo.ba
Čampara: "Nema pregovaranja kada je u pitanju država, strane sudije još neće otići"
Foto: FTV / Aljoša Čampara

Trojka neće pristati ni na jedan zakon koji bi pravio invalidne institucije u Bosni i Hercegovini, i koji ne bi odgovarali evropskim i svjetskim standardima, poručio je u emisiji Odgovorite ljudima član Predsjedništva Naroda i pravde Aljoša Čampara.

"Tu nema pregovora oko nekih stvari, nema pregovaranja kada je u pitanju država BiH, institucije, Ustavni sud BiH. Strane sudije sigurno neće otići dok mi ne postanemo punopravni član EU. Razumijem neke legitimne zahtjeve", kazao je Čampara.

Govoreći o zakonu o sudovima, naglašava da treba slušati struku i one koji kažu da sjedište drugostepenog suda ne može biti odvojeno na takav način od drugih pravosudnih institucija, poput prvostepenog suda ili tužilaštva.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

"Nema nikakvog razloga da drugostepeni sud bude izdvojen. To se mora kretati u okviru koji može biti dva-tri kilometra, može to biti Istočno Sarajevo. Mi sigurno nećemo prihvatiti da to bude u Banjoj Luci jer je to ogromna udaljenost i nije funkcionalno", kaže Čampara.

Dodao je i da apsolutno nema smanjenja nadležnosti.

"Imate mišljenje Venecijanske komisije koja je jednostavno rekla da one samo trebaju biti bolje napisane", tvrdi Čampara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije