Aljoša Čampara otkrio detalje: Dodikov prijedlog neće biti jedini

8
Radiosarajevo.ba
Aljoša Čampara otkrio detalje: Dodikov prijedlog neće biti jedini
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Aljoša Čampara i Elmedin Konaković

Delegat u federalnom domu naroda i zastupnik u Skupštini KS Aljoša Čampara (NiP) bio je gost Špice.

Na početku gostovanja osvrnuo se na usvajanje seta zakona na državnom nivou, a što treba biti završeno do marta, kada će Europsko vijeće donijeti odluku o eventualnom pristupanju BiH pregovorima o priključenju Europskoj uniji.

"Šteta bi bilo da ispustimo priliku jer nam se otvaraju mnoge stvari, investicije, mnogi fondovi. Zemlja bi jačala i u ekonomskom i u svakom drugom smislu. Ukoliko neki budu opstruirali, onda će se vidjeti ko je za evropski put, a ko je za stagnaciju BiH", rekao je Čampara.

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Gost Špice smatra da BiH mora napraviti neki kredibilan iskorak na način da usvojimo nekoliko zakona i da možemo reći Evropskoj uniji "ovo smo uradili i želimo otvoriti pregovore".

"Imate političke stranke koje kroz Izborni zakon i kroz integritet izbornog procesa, koje žele uz to da stave još neka pitanja. Tu postoje nesuglasice među političkim srankama koje su vlast na državnom nivou. Imamo zahtjev HDZ-a BiH da se, uz ovo, mijenja način izbora člana Predsjedništva BiH. Ništa nam nije priihvatljivo bez da riješimo pitanje 'Sejdić – Finci', ali i ostale presude međunarodnih sudova za ljudska prava", kaže Čampara.

Govoreći o zakonu o Ustavnom sudu BiH, Čampara je rekao i da će tu biti još jedan prijedlog, mimo SNSD-ovog: "Smatram da trebamo donijeti zakon na način da prema popisu iz 2013. godine, gdje je preko 52 posto Bošnjaka, od devet sudija Ustavnog suda BiH, najmanje petorica trebaju biti Bošnjaci, bez etničkog i entitetskog veta i da se odluke donose većinom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije