Prekinuta sjednica Doma naroda PS BiH: Napustili je delegati iz Kluba Bošnjaka

7
N. Ž.
Prekinuta sjednica Doma naroda PS BiH: Napustili je delegati iz Kluba Bošnjaka
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / 14. redovna sjednica Doma naroda PS BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je počela danas, 18. marta, u 12:00 sati, prekinuta je nekih dva sata nakon početka. 

Razlog za to je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kojeg je predložio Želimir Nešković (SDS), a u kojem se predviđa izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda.

Nakon duge rasprave u kojoj su učestvovali Nešković, Kemal Ademović, Šefik Džaferović, Radovan Kovačević, Ilija Cvitanović, Marina Pendeš, Dragan Čović, Nikola Špirić i Zlatko Miletić, pristupilo se glasanju.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Svi delegati iz Kluba Srba, te svi delegati iz Kluba Hrvata osim Miletića, glasali su da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH uvrsti na dnevni red Doma naroda. Delegati iz Kluba Bošnjaka su bili protiv. 

Džaferović je zatim ispred Kluba Bošnjaka zatražio petominutnu pauzu, nakon koje su delegati iz ovog kluba napustili sjednicu. Kao razlog je, tokom rasprave, Džaferović naveo mišljenje da se radi o 'prijedlogu koji nije u skladu s Ustavom BiH.'

Nije poznato da li će se sjednica nastaviti. 

Podsjetimo, Dom naroda PS BiH je danas, između ostalog, trebao raspravljati i o prijedlogu izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije