Korak bliže ka EU: Predstavnički dom usvojio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, čeka se Dom naroda

0
L. M.
Korak bliže ka EU: Predstavnički dom usvojio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, čeka se Dom naroda
FOTO: AA / PredstavničkI dom PSBiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici održanoj danas, 8. marta, usvojio je Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ovaj zakon je jedan od prioriteta koje je Europska unija postavila kao uslov za otvaranje pregovora za članstvo Bosne i Hercegovine. Na sjednici su prisustvovala 30 zastupnika. Za je glasalo 23, protiv je bilo jedan, a suzdržanih šest.

O ovom zakonu zastupnici su raspravljali skoro tri sata. Opozicioni zastupnici protivili su se hitnom postupku jer nisu imali priliku da podnose amandmane. Kazali su da je 'nekorektno' jer je zakazana hitna sjednica za zakon koji je jedan od 14 prioriteta Europske unije.

Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

Zastupnik SDA Safet Kešo kazao je da nikad nije čuo kraće objašnjenje zakona.

"Ovo bi glasilo: Usvajajte ovo ako Boga znate, spašacavamo živu glavu", kazao je te izrazio nezadovoljstvo jer nije sazvana prvo sjednica sa prijedlogom istog zakona koji je u proceduru uputila SDA iako su ranije poslali zahtjev za sazivanje sjednice.

Protiv rasprave po hitnom postupku bilo je četiri, sedam suzdržanih, a 21 zastupnik je glasalo za.

Cilj zakona je sprečavanje sukoba interesa u vršenju javnih dužnosti u institucijama na nivou BiH, odnosno uklanjanje privatnih utjecaja na donošenje odluka, jačanje integriteta, objektivnosti, nezavisnosti, nepristranosti i transparentnosti u vršenju javne dužnosti, prevencija i borba protiv korupcije, te jačanje povjerenja građana u institucije BiH.

Predloženim zakonom, uz široko definiran sukob interesa u skladu sa standardima Vijeća Europe, precizirane su obaveze i odgovornosti nosilaca javnih funkcija, nespojivosti u vršenju druge funkcije ili posla uvođenjem jasnih i jedinstvenih pravila koja ograničavaju vršenje više funkcija ili poslova.

Predloženim zakonskim rješenjem predviđeno je osnivanje Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama na nivou BiH, sa sjedištem u Istočnom Sarajevu.

Definirano je da Komisija ima sedam članova koje imenuje Parlamentarna skupština BiH. Članovi Komisije se imenuju na osnovu kompetencija, ugleda i stručnosti. U postupku imenovanja Parlamentarna skupština BiH osigurava da sastav Komisije odražava jednaku zastupljenost Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao konstitutivnih naroda, uz osiguranje jednog člana ostalih, u skladu s Ustavom BiH.

Precizirano je da za člana Komisije ne može biti imenovana osoba koja je nosilac javne funkcije, te da se članovi Komisije biraju na osnovu javnog oglasa.

Predloženim zakonom su propisane i mjere koje Komisija može izreći nosiocu javne funkcije za povrede ovog zakona, a to su: opomena; novčana kazna u iznosu od 1.000 do 20.000 KM; inicijativa za razrješenje dužnosti i poziv za podnošenje ostavke.

U 15 sati je počela i vanredna sjednica Doma naroda PSBiH na čijem je dnevnom redu isti Prijedlog zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije