Ustavni sud BiH: Uskoro odluka po apelaciji Davora Dragičevića

0
Radiosarajevo.ba
Ustavni sud BiH: Uskoro odluka po apelaciji Davora Dragičevića
Foto: Slobodan Vasković / Davor Dragičević

Ustavni sud Bosne i Hercegovine mogao bi, ukoliko to epidemiološke prilike budu dozvoljavale, krajem novembra da konačno donese odluku po apelaciji Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, te njegovog advokata Ifeta Ferageta. Dragičević i Feraget su apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog nepostojanja rezultata istrage ubistva Davida Dragičevića podnijeli prije osamnaest mjeseci.

Prije mjesec su građani okupljeni oko grupe “Pravda za Davida” zatražili od Ustavnog suda BiH da radi svoj posao pitajući zašto se po ovoj apelaciji ne odlučuje gotovo dvije godine, prenosi portal gerila.info.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine za Gerila.info najavljuje mogućnost skorog riješavanja po toj apelaciji. 

“Obavještavamo Vas da je Plenarna sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine planirana za kraj novembra ove godine ukoliko to budu dozvoljavale epidemiološke prilike, te da će se na toj sjednici razmatrati predmet za koji pitate”, kratak je odgovor Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. 

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjoj Luci. Banjalučko Okružno tužilaštvo zvanično je istragu ubistva otvorilo tri mjeseca kasnije. Za sada, zvanično, bez bilo kakvih rezultata. 

Iz ovog tužilaštva za Gerila.info napominju da sprovode istragu protiv N.N. lica u slučaju ubistva Davida Dragičevića. 

“Okružno javno tužilaštvo Banja Luka do sada je preduzelo brojne i odgovarajuće istražne radnje i dalje ih preduzima, kako bi se istraga u ovom krivičnom predmetu okončala otkrivanjem izvršilaca krivičnog djela i rasvjetljavanju svih činjenica I okolnosti pod kojima je predmetno krivično djelo izvršeno. U navedenom krivičnom predmetu nema značajnijih pomaka u pogledu pouzdanih dokaza za konkretna lica, koja bi se mogla dovesti u vezu sa počinjenim krivičnim djelom ubistvo”, odgovor je banjalučkog Okružnog tužilaštva. 

Apelaciju Ustavnom sudu u ime oca ubijenog Davida podnio je sarajevski advokat Ifet Feraget. Davor Dragičević  apelacijom traži reakciju Ustavnog suda i zbog nesprovođenja istrage protiv pojedinaca iz MUP-a RS, kao i obustavljanja istrage protiv patologa Željka Karana koji je izvršio obdukciju nakon pronalaska tijela Davida Dragičevića.

Davor Dragičević nedavno je tvrdio da on sumnja da se sa riješavanjem apelacije namjerno odugovlači jer ona pravno ne može biti odbijena. Isto tako, rekao je da ipak i dalje vjeruje u pravni sistem u Bosni i Hercegovini kao i da će pravda u slučaju njegovog sina na kraju morati biti zadovoljena.

Više o ovome pročitajte na OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije