Sarajevo / Ustavni sud BiH: Ukinuti dijelovi zaključaka NSRS o prenosu nadležnosti

26. 05. 2022. u 20:59:00 Anadolija

Shares: 0

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je održao 126. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao zahtjeve za ocjenu ustavnosti i apelacije.

Između ostalih, razmatrao je i predmet U 2/22, odnosno zahtjev 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i entiteta RS u vezi sa aktima koje je donijela Narodna skupština RS.

Odnosi se na Deklaraciju na Zaključke u vezi Informacije o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti; Zaključke u vezi Informacije o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja i Zaključke u vezi Informacije o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH broj 02/1-021-1030/21 od 10. decembra 2021. godine.

"Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i RS, utvrdio da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredbi Deklaracije i Zaključaka od strane Narodne skupštine RS o vraćanju prenesenih nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet RS u oblasti pravosuđa, odbrane i sigurnosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja.

Utvrđeno je da pojedine odredbe osporenih akata nisu u skladu sa čl. I/2. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine, zbog čega je pojedine odredbe navedenih akata Ustavni sud ukinuo", navedeno je u saopćenju objavljenom na stranici suda.

Razmatran je i predmet U 14/22, odnosno zahtjev Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanje postojanja ili nepostojanja ustavne osnove za proglašenje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine broj 02-02-1-639/22 od 22. aprila 2022. godine štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ispitivanje regularnosti postupka utvrdio da Izjava Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o destruktivnosti po vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini u Prijedlogu citiranog zakona ispunjava uvjete proceduralne ispravnosti iz člana IV/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine.

"Utvrđeno je da Prijedlogom citiranog zakona nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini", navedeno je u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)