Robert Spano posjetio Ustavni sud BiH i kazao zanimljiv podatak

0
Radiosarajevo.ba
Robert Spano posjetio Ustavni sud BiH i kazao zanimljiv podatak
Ustavni sud BiH / Robert Spano posjetio Ustavni sud BiH

Predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Robert Spano danas je posjetio Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Zajedno sa predsjednikom Spanom, Ustavni sud BiH su posjetili i sudija Evropskog suda za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine Faris Vehabović i Anna Austin, jurisconsult.

Predsjednika Spana i delegaciju Evropskog suda za ljudska prava prvo je primio predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić, koji je ukazao na historijski značaj ove posjete za Ustavni sud BiH i Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik Tadić je naveo da je ovo prvi put da predsjednik Evropskog suda za ljudska prava dolazi u ovakvu posjetu Ustavnom sudu BiH i Bosni i Hercegovini. Nakon toga predsjednik Spano se sastao i sa svim sudijama Ustavnog suda BiH.

Predsjednik Tadić i sudije Ustavnog suda BiH su prezentirali predsjedniku Spanu činjenice o ustavnom položaju, organizaciji i funkcioniranju Ustavnog suda BiH, o apelacionoj i apstraktnoj nadležnosti, kao i relevantne statističke podatke o radu Ustavnog suda. Sagovornici su se u razgovoru osvrnuli i na mjesto i ulogu Ustavnog suda BiH u ustavnopravnoj strukturi Bosne i Hercegovine, te na značaj odluka Ustavnog suda BiH u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine, kao i na značaj njihove implementacije. Naglašeno je da postoji veoma dobra i uspješna saradnja Ustavnog suda BiH sa Evropskim sudom za ljudska prava.

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Predsjednik Spano je posebno pohvalio rad Ustavnog suda koji u svom svakodnevnom radu prati i primjenjuje praksu i standarde Evropskog suda u segmentu zaštite ljudskih prava i sloboda. Pri tome su predsjednik Tadić i sudije Ustavnog suda BiH ukazali na potrebu za usavršavanjem pravnika Ustavnog suda u Evropskom sudu, kao i na angažiranje eksperata iz Evropskog suda kako bi se na taj način rad na predmetima u Ustavnom sudu BiH u što većoj mjeri približio načinu rada Evropskog suda.

Također, predsjednik Spano i sudija Vehabović su ukazali na predmete iz Bosne i Hercegovine koji se nalaze na rješavanju pred Evropskim sudom za ljudska prava. U tom smislu je istaknuto da se radi o veoma malom broju predmeta u odnosu na druge države, kao i da se radi o veoma malom broju predmeta u kojima je utvrđeno kršenje ljudskih prava i sloboda.

Predsjednik Spano je zahvalio na prijemu, razmjeni mišljenja i informacijama koje je dobio od predsjednika Tadića i sudija Ustavnog suda BiH prilikom posjete. Istakao je važnost uloge Ustavnog suda BiH u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine posebno u segmentu zaštite ljudskih prava i vladavine prava, te poželio Ustavnom sudu uspješan nastavak rada, navodi se u saopćenju Ustavnog suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije