Spano u Sarajevu: Nema kompromisa kad je riječ o rodno zasnovanom nasilju

3
Anadolija
Spano u Sarajevu: Nema kompromisa kad je riječ o rodno zasnovanom nasilju
Foto: AIRE centar / Robert Ranger Spano na konferenciji

Predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Robert Ranger Spano izjavio je kako rodno zasnovano nasilje predstavlja pitanje o kojem nema kompromisa i protiv kojeg se mora boriti sa dovoljno znanja i svijesti, a po potrebi i sa dovoljno sile kako bi se eliminirao taj društveni problem.

AIRE centar, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, Vrhovni sud Republike Srpske i Apelacioni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine organizirali su u Sarajevu konferenciju “Borba protiv femicida u Bosni i Hercegovini – međunarodni standardi i sudska praksa bh. sudova“.

Konferencija je okupila predstavnike sudova i tužilaštava, institucija i nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine kako bi razgovarali o unapređenju rada pravosudnih institucija u procesuiranju i sprečavanju femicida.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra Biljana Braithwaite istakla je da je tema današnje konferencije borba protiv femicida u Bosni i Hercegovini i da je organizirana u okviru širih aktivnosti AIRE centra koje se sprovode u saradnji s najvišim sudovima u BiH.

“Analiza koja je pred vama je sveobuhvatna i obuhvata period od početka 2017. do sredine 2021. godine. Uzorak su bila 34 sudska postupka u kojima je bilo 37 žena žrtava ubistva i pokušaja ubistva. Naša analiza nudi brojne zaključke, a ja bih izdvojila samo neke. Najprije, za efikasno sprečavanje femicida neophodno je unaprijediti položaj žena u svim oblastima društvenog života, što znači da treba sistematski raditi na dekonstrukciji rodnih stereotipa i predrasuda i izmjeni patrijarhalnih rodnih obrazaca, promovisanju i unapređenju kulture rodne ravnopravnosti, uz istovremeno sprečavanje svih oblika diskriminacije žena“, kazala je Braithwite.

Biljana Braithwaite na konferenciji - undefined

Foto: AIRE centar: Biljana Braithwaite na konferenciji

Ističući kako bi na planu generalne prevencije bilo korisno razmotriti posebne protokole o postupanju nadležnih organa i institucija u procesuiranju femicida, Braithwite je kazala da je neophodno ojačati kapacitete institucija krivičnog gonjenja, a da bi centri za edukaciju sudija i tužilaca trebali uključiti obaveznu obuku teme povezane s efikasnim gonjenjem i procesuiranjem rodno zasnovanog nasilja.

“Veoma je važno da prilikom procesuiranja femicida sam čin ubistva ne treba posmatrati kao izolovan događaj, već je potrebno imati u vidu specifičnost konteksta u kome se ubistvo dogodilo istoriju prethodnog nasilja. Nadam se da ćemo kroz saradnju s najvišim sudovima preduzeti određene korake u narednom periodu kako bi se odgovori pravosuđa u ovom problemu unaprijedio“, zaključila je Braithwite.

Najekstremniji oblik nasilja nad ženama

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matt Field naglasio je da su femicid i pokušaj femicida najekstremniji oblik nasilja nad ženama.

“Analiza AIRE centra ukazuje na izazove sa kojim se suočava pravosuđe, ali i druge institucije kojima je zadaća zaštita žrtava rodno zasnovanog nasilja. Ujedinjeno Kraljevstvo je svesrdno podržalo ovo istraživanje ovako važne oblasti za bh. društvo. Neophodno je jačati i kapacitete sudova, tužilaštava te istovremeno raditi na podizanju svijesti i eliminaciji diskriminacije, rodno zasnovanih predrasuda i stereotipa u cijelom društvu, što je uz djelotvorne krivične postupke i adekvatne sankcije ključno za sprečavanje femicidai pokušaja femicida u bh. društvu“, poručio je Field.

Na događaju učestvuje i Robert Spano, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, koji je doputovao u prvu službenu posjetu Bosni i Hercegovini i koji će se danas sastati sa članovima Ustavnog suda BiH.

Izrazio je lično zadovoljstvo posjetom ovako lijepe zemlje i učešća na konferenciji o tako važnoj temi te je istakao da cilj i svrha Evropska konvencija o ljudskim pravima jeste zaštita ljudskog dostojanstva, a da je rodno zasnovano nasilje predstavlja jedan od najopakijih oblika nasilja za koje ne neophodno pronalaziti adekvatne odgovore.

“Zadovoljstvo mi je što mogu na ovako značajnoj konferenciji predstavljati Evropski sud za ljudska prava, na konferenciji koju AIRE centar organizira u okviru puno šire aktivnosti koja se provodi na cijelom Balkanu, a koja se tiče rodnih pitanja i pravosuđa. Moramo imati u vidu da je u samoj srži Evropske konvencije jesu jednakost i ljudsko dostojanstvo, ali isto tako moramo uzeti u obzir koliko je Konvencija, i to je ono o čemu ja želim da govorim, u stanju da motivira, inspirira i pruži podršku svim organima gonjenja i provođenja zakona u onom što je njihov dio posla da pri suočavanju sa tim, na način koji je rodno osjetljiv i koji je rodno zasnovan, u potpunosti prepoznaju i sagledaju sve odnose i borbe moći i sve uobičajene šeme ponašanja koje se ponavljaju u rodno zasnovanom nasilju“, kazao je Spano.

Najavio je da će tokom svog izlaganja na konferenciji objasniti načine na koje Evropski sud za ljudska prava kroz svoju sudsku praksu ugrađuje principe Evropske konvencije na način da i unapređuje svijest i javnosti i organa za provođenje zakona o ciljevima te Konvencije i ostvarivanja rodne jednakosti.

“Brojna društvena pitanja i problemi sa kojima se suočavamo omogućavaju nam da odluke donosimo strateški, da odabiremo najbolji put. Rodno zasnovano nasilje o kojem kompromisa nema, na koje mi moramo odgovoriti čvrsto, s dovoljno sile ako treba, ali sa dovoljno znanja i dovoljno svijesti o tome kakve to probleme predstavlja za cijelo društvo i kako se protiv toga uspješno boriti“, poručio je Spano.

Izvršenje presude je cilj svakog suda

Ambasador Matt Field - undefined

Foto: AIRE centar: Ambasador Matt Field

Prvi čovjek suda iz Strasbourga Spano boravi u prvoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, a u delegaciji su i sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović i pravna savjetnica Anna Austin. Delegacija će se danas sastati sa članovima Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina nije provela pet presuda Evropskog suda, a koje se odnose na izborno zakonodavstvo.

Presudama u predmetima “Sejdić-Finci“, “Zornić“, “Pilav“, “Šlaku“ i “Pudarić“ navedeno je kako je BiH dužna da ukine diskriminatorske odredbe u Ustavu i Izbornom zakonu BiH, koje pripadnicima nacionalnih manjina, ali i onima koji se izjašnjavaju kao građani te pripadnicima konstitutivnih naroda u zavisnosti u kojem dijelu BiH žive onemogućavaju da se kandidiraju na izborima za članove Predsjedništva i Dom naroda Parlamenta BiH.

Na upi novinara da komentira spori proces implementacije i reforme Izbornog zakona u BiH, Spano je pojasnio da Evropski sud za ljudska prava donosi presude, a da njihovu implementaciju nadzire Komitet ministara Vijeća Evrope.

“Međutim, cilj i svrha svakog suda je da se njegove presude izvršavaju. Meni je jasno da se u nekim presudama radi o vrlo osjetljivim pitanjima, ali isto tako mislim da nije primjereno da odgovaram na nešto čime se ne mogu baviti po prirodni posla kojeg obavljam. Naravno da je osnovni cilj svega što radimo ljudski prosperitet. Kad je to u pitanju, sud će ostati u potpunosti predan svojoj ulozi“, kazao je Spano.

Rekao je i da je jedan od razloga njegove posjete Bosni i Hercegovini da pokaže koliko Evropski sud za ljudska prava radi u bliskom partnerstvu sa domaćim sudovima. Dodao je da po funkciji igra važnu ulogu i u imenovanju članova Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije