Intervju / Braithwaite: Kriza i nesigurnost stvaraju paniku kod ulagača

27. 01. 2022. u 08:22:00 Razgovarao: Faruk Vele

Shares: 0

AIRE Centar, Vijeće stranih investitora u Bosni i Hercegovini (FIC) i Sustineri Partners organizirali su jučer konferenciju "Okolišni, društveni i standardi korporativnog upravljanja (ESG) i Zapadni Balkan – Prema održivom poslovanju" u Sarajevu.

Skup je, pored učesnika u sali, pratilo i oko 200 učesnika putem online platforme.

Tim povodom za portal Radiosarajevo.ba govori programska direktorica AIRE Centra za Zapadni Balkan, Biljana Braithwaite.

Osim o značaju standardizacije u oblasti korporativnog upravljanja - koje može pomoći boljem pozicioniranju domaćih kompanija na evropskom tržištu - naša sagovornica se osvrće i na bh. pravosuđe, budući je AIRE Centar dosta aktivan i na ovom planu, ali i na političke prilike u Bosni i Hercegovini koje se itekako reflektiraju na ekonomiju.

Radiosarajevo.ba: Gospođo Braithwaite, ovih dana boravite u Sarajevu, a jučer ste bili uvodničar na prvoj konferenciji o ESG standardima. Šta bi navedeni standardi mogli da donesu Bosni i Hercegovini u smislu, prije svega, konkurentnosti bh. kompanija i proširenja spektra njihovih mogućnosti u Europi?

Braithwaite: Konferencija koju organizujemo sa Vijećem stranih investitora u BiH i Sustineri Partners je prvi korak ka aktivnostima koje AIRE Centar želi provoditi na Zapadnom Balkanu kada su u pitanju pripreme biznis sektora za nove standarde po pitanju odgovornog korporativnog upravljanja, zaštite okoliša i zaštite ljudskih prava, ili skraćeno ESG. Već postoje kompanije koje su napravile iskorak po pitanju ovih standarda, neke se tek upoznaju sa obavezama i izazovima, ali vjerujem da ova konferencija dolazi u pravo vrijeme.

Ključni partneri 

Radiosarajevo.ba: Na koje standarde bh. kompanije trebaju da obrate pažnju i na koji način mogu dobiti podršku u smislu dostizanja navedenih standarda. Šta će, konkretno, biti vaši planovi i pravci djelovanja u okviru AIRE-a?

Braithwaite: AIRE Centar će sarađivati sa Sustineri Partners, međunarodnim organizacijama i domaćim akterima na podizanju svijesti domaće javnosti o trednovima, posebno u kontekstu uspostavljanja obavezujućih propisa za korporativne aktere na nivou EU.

Izuzetno je važno izgraditi mrežu koja će savjetovati kompanije o promijenjenim okolnostima, ali ih i unaprijed pripremati za ono što dolazi. Među državama koje su usvojile zakone koji se odnose na zahtjeve dobrog upravljanja, zaštite ljudskih prava i životne sredine su i ključni trgovinski partneri Zapadnog Balkana, kao na primjer Njemačka.

Nespremnost na primjenu standarda, rokove i obaveze, može za rezultat imati gubitak tržišta, klijenata i partnera. S druge strane, pravovremeno integrisanje ovih zahtjeva, uz sve druge prednosti koje nas region nudi zapadnim partnerima, otvara poslovne prilike kompanijama iz regiona.

Odgovornost investitora

Radiosarajevo.ba: Činjenica je sve veći interes građana za održivi razvoj, čist zrak, zemlju, vodu, što mijenja perspektive naše ekonomije. Na koji način ESG standardi tu mogu da pomognu?

Braithwaite: Ako analizirate događaje u posljednjih nekoliko godina u BiH, i širem regionu, možete primijetiti da je sve veći broj inicijativa koje propituju odgovornost investitora, od ulaganja u male hidrocentrale, preko zagađivača u velikim sredinama, pitanjima koja se tiču odlaganja industrijskog otpada i slično.

To su postale centralne teme okupljanja građana i pitanja koja prelaze entitetske i etničke barijere. Postojanje takvih aktera u javnosti svakako ohrabruje veću odgovornost investitora. ESG standardi su važni i za manje dobavljače i partnere velikih korporacija u Evropi koji dolaze iz lokalnih zajednica u BiH.

Indirektno, oni će omogućiti bolje uslove za rad radnicima u tim kompanijama, te mogu značajno uticati na pitanje odlaska radne snage. Izgubili smo generacije kvalitetnog kadra, kroz odgovoran privatni sektor možemo neke trendove okrenuti u korist Zapadnog Balkana.

Reforme pravosuđa

Radiosarajevo.ba: AIRE Centar je dosta prisutan prisutan u različitim segmentima vladavine prava. Pravosuđe se, posebno posljednjih godina, pokazalo kao jedan od ozbiljnih problema bh. države i njezinog fukcioniranja u smislu osiguranja vladavine prava, borbe protiv korupcije, stabilnosti institucija, kakvo je stanje, po Vama, danas?

Braithwaite: Imamo veoma dobre partnere u cijelom regionu. Institucije prave pozitivne pomake, posebno zahvaljujući odgovornim pojedincima i profesionalcima u njima. To istovremeno i raduje, ali i upozorava. Ne možemo se oslanjati na saradnju, koja zavisi od otvorenosti i 'dobre volje' donosilaca odluka. Reforme su dugoročan i sveobuhvatan proces, a izgradnja sistema snažnih i nezavisnih institucija je ključni preduslov za uspeh tih reformi. 

Međutim, svakog dana smo svi svjedoci pritisaka na pravosuđe koje podrivaju nezavisnost, a bez vladavine prava ne može biti ni dugoročnog ekonomskog prosperiteta.

Zakašnjela pravda

Radiosarajevo.ba: Koji problem bh. pravosuđa je, po Vama, posebno alarmantan? 

Braithwaite: Teško je izdvojiti jedan izazov, ali ako govorimo o onome sto pogađa najveći broj građana rekla bih da je to nedostatak poštovanja prava na pravično suđenje u razumnom roku. Razlozi zbog kojih sudski sporovi traju dugo, a izvršenja odluka sudova ponekad jos duze, su mnogobrojni, a jedan od rezultata je sve manje povjerenje građana u pravosudni sistem. Zavisno od prirode spora, posljedice ovih kašnjena su nepopravljive, kako i kaže stara izreka 'zakašnjela pravda gotova nepravda'.

Radiosarajevo.ba: Bosna i Hercegovine se, posebno u posljednje vrijeme suočava s teškim političkim krizama, s opasnošću eskaliranja i ugrožavanja sigurnosti, kako izvana gledate na navedene izazove? Koliko se ovi procesi mogu odraziti na investicije i funkcioniranje ekonomije uopće?

Braithwaite: Svaka politička poruka koja upućuje na nesigurnost i krizu stvara paniku kod ulagača. Investitorima je potrebna predvidivost i sigurnost, uključujući i pravnu sigurnost koju smo već pominjali. U ovom momentu, strani investitori već, u nekim slučajevima, traže od svojih filijala u zemlji – plan djelovanja. To vidimo i u drugim dijelovima Evrope gdje postoji politička kriza. Na žalost, čini se kao da u Bosni i Hercegovini neki politički akteri još uvijek nemaju svijest o tome da sve što kažu prema medijima i javnost ima posljedice.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)