Sarajevo / Prepreka ili šansa: Zapadni Balkan mora biti spreman za ESG standarde

26. 01. 2022. u 22:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

AIRE Centar, Vijeće stranih investitora u Bosni i Hercegovini (FIC) i Sustineri Partners organizovali su danas konferenciju "Okolišni, društveni i standardi korporativnog upravljanja (ESG) i Zapadni Balkan – Prema održivom poslovanju" u Sarajevu.

Skup je, pored učesnika u sali, pratilo i oko 200 učesnika putem online platforme.

"Vijeće stranih investitora u Bosni i Hercegovini je posvećeno povezivanju cijelog regiona s ciljem praćenja novih standarda i obaveza, koji posebno mogu da utječu na poslovanje stranih kompanija i velikih izvoznika. Saradnja sa AIRE Centrom i Sustineri Partners nam omogućava da preuzmemo znanja iz cijele Evrope, prepoznamo šta su mogućnosti kompanija ovdje i iskoristimo ESG standarde, ne kao obavezu, već kao izazov i priliku", poručila je Sanja Miovčić, direktorica FIC-a.

Konferenciju su otvorila uvodna obraćanja koja je moderirala Elma Veledar Arifagić iz kompanije "dmb consulting". Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini Matt Field otvorio je današnji skup, izrazivši podršku ciljevima konferencije.

"Ujedinjeno Kraljevstvo podržava inicijative koje promiču odgovorno korporativno upravljanje, zaštitu okoliša i ljudskih prava. Novi ESG standardi nisu samo temelj za razvoj u Bosni i Hercegovini, oni su ujedno i nova šansa za domaće privrednike na globalnom tržištu. Možemo mnogo više zajedno. Vrijeme je da ispričamo pozitivne priče ovog regiona", poručio je ambasador Field.

Programska direktorica AIRE Centra za Zapadni Balkan, Biljana Braithwaite je dodala:

"Za nas koji smo već duži niz godina prisutni u regionu i radimo na unapređenju vladavine prava i zaštite ljudskih prava u nastojanju da Zapadni Balkan odgovori na izazove koje donose evropske integracije i šire globalno povezivanje, tema današnjeg skupa predstavlja dugoočekivani iskorak jer govorimo o odgovornosti poslovnog sektora, i doprinosu koji on može dati u ovim procesima."

Konferencija je okupila predstavnike kompanija sa iskustvom uvođenju i praćenju ESG standarda u svom poslovanju na Zapadnom Balkanu, predstavnike ključnih međunarodnih organizacija i finansijskih institucija, te brojne međunarodne stručnjake za ESG standarde u Evropi.

Na prvom panelu "ESG – put za održivi rast i investicije" govorili su rezidentna koordinatorica UN-a u BiH dr. Ingrid Macdonald, šef ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Christopher Sheldon, šefica ureda IFC-a za BiH Lada Buševac, šefica ureda EBRD-a za BiH Manuela Naessl i Herman Bril, direktor Arabesque Asset Management. Rukovodioci ključnih finansijskih investicija ohrabrili su nastavak aktivnosti na promociji ESG standard u zemlji i regionu.

"ESG je u trendu, ali nije nov, jer se zasniva na već ustaljenim principima održivosti. Ono što jeste novo je rastuća regulativa i značaj koji održivost ima za buduće uspješno poslovanje i investicije", poručila je Aleksandra Njagulj, ekspertica za upravljanje ESG investicijama iz "Sustineri Partners" koja je održala prezentaciju na temu “Međunarodni pravci razvoja i standardi”.

U nastavku programa uslijedila je prezentacija o ulozi ESG-a u bankarskom sektoru a govorio je Giuesppe Zammarachi, šef Odjela za održivost i ESG politike UniCredit grupacije.

Na popodnevnoj diskusiji "Zapadni Balkan i ESG standardi: Prilika ili neophodnost" koju je moderirala Marija Jovanović, profesorica na Univerzitetu u Essexu i stručnjakinja u oblasti pitanja zaštite ljudskih prava u biznis sektoru.

"Razgovarali smo sa Aleksandrom Babić (AEC Group), Valentinom Ilievskim (Messer Group), Brankom Kecmanom (Advantis Broker), Vildanom Mahmutović (Eastern Mining) i Antonom Mifsudom-Bonnicijem (Marlow Strategy) koji su podijelili svoja iskustva iz prakse. Izuzetno je ohrabrujuće i značajno da stručnjaci iz kompanija koje posluju na ovom prostoru već razumiju značaj, ali i izazove provedbe ESG standarda. Sve je više firmi koje se okreću standardima održivog razvoja i prije nego što su na to primorani. To je zato što prepoznaju značaj i prednosti ranog djelovanja, koje doprinosi boljoj konkurentskoj poziciji, omogućava pristup stranim partnerstvima, investicijama i podiže kredibilitet kod potrošača i javnosti. Iskustva iz prakse ukazuju da ovakve firme imaju više prilika za nove poslove, kredite i investicije kao i sposobnost da privuku i zadrže najbolje radnike", zaključila je Jovanović.

Po okončanju diskusija, programska direktorica AIRE Centra za Zapadni Balkan je moderirala završnu diskusiju i usvajanje zaključaka, u čemu je učestvovalo preko 200 sudionika online i 50 gostiju koji su danas imali priliku uživo pratiti konferenciju u Sarajevu.

Organizatori su, između ostalog, najavili da je današnji događaj samo početak aktivnosti na promociji ESG standarda na Zapadnom Balkanu:

"ESG je tu da ostane i od nas zavisi koliko će se ekonomije Zapadnog Balkana pripremiti i iskoristiti ovu šansu", poručila je Braithwaite.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA