Građanima potrebno efikasno, djelotvorno, transparentno i odgovorno pravosuđe

1
Radiosarajevo.ba
Građanima potrebno efikasno, djelotvorno, transparentno i odgovorno pravosuđe
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Konferencija "Unapređenje kvaliteta pravosuđa"

Unapređenje kvalitete i efikasnosti pravosuđa, te odgovornost za građane u Bosni i Hercegovini sveukupni su ciljevi projekta pod nazivom "Unapređenje kvaliteta pravosuđa" koji je predstavljen na završnoj konferenciji danas u Sarajevu.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halil Lagumdžija, obraćajući se medijima, kazao je kako su u sklopu projekta, koji je realiziran u prethodne tri godine, bila dva segmenta, prvi za unapređenja sudova i rada na procesnoj disciplini u građanskim stvarima – parnici, a drugi dio se odnosio na rad sa sudovima na uvođenju mentorstva u pravosudni sistem BiH.

Kako je objasnio, mentorstvo podrazumijeva pomoć iskusnih sudija kolegama koji prvi put ulaze u pravosudni sistem.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

"Kad neko dođe, treba vremena da on postane gotov ili sudija s praktičnim dimenzijama. Mislim da će ovaj sistem mentorstva pomoći mladim sudijama da se što prije mogu do kraja i kvalitetno uhvatiti u koštac sa zadacima koji stoje pred njima", objasnio je Lagumdžija.

Naveo je da je u sklopu ovog segmenta rađeno na dodatnoj digitalizaciji pravosuđa BiH, te na poboljšanju razumljivosti sudskih odluka.

"Intencija je bila u tome da sudske odluke ne budu previše formalne, da se ne pišu previše formalnim pravničkim jezikom, već da se to prilagodi potrebama građana, tako da građani mogu razumjeti šta je to sud odlučio i koje je obrazloženje odluke", rekao je Lagumdžija.

Drugi segment ticao se pozicioniranja i unapređenja rada VSTV-a u saradnji s mrežom Evropskih sudskih vijeća, u sklopu čega je VSTV upoznat sa evropskim standardima, objasnio je on.

Konferencija

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Konferencija "Unapređenje kvaliteta pravosuđa"

"Na bazi tih standarda napravljena je anketa u 25 zemalja članica Evropske unije, kao i u BiH, u kojoj su učestvovale sudije. Sada imamo neke uporedne pokazatelje a na bazi standarda iz Evropske unije", kazao je Lagumdžija.

Ovaj projekat realizira VSTV, a finansira ga Vlada Kraljevine Norveške u saradnji sa sudskom administracijom Norveške i sudskim vijećem Nizozemske.

Konferencija je organizovana kako bi se obilježio završetak trogodišnjeg projekta, rekla je Siri Andersen, zamjenica šefa misije Ambasade Kraljevine Norveške u BiH, dodavši kako Norveška pruža pomoć pravosuđu BiH još od 2004. godine.

"U tom nizu elemenata, ono što bih ja željela posebno da istaknem jesu sve aktivnosti koje su bile usmjerene na unapređenje efikasnosti pravosuđa i na omogućavanje što boljeg pristupa sudovima za građane, tako da građani znaju šta zapravo sudovi rade i na koji način im se mogu obratiti", objasnila je Andersen i dodala kako postoji još mnogo toga što je potrebno uraditi u okviru reforme pravosuđa.

Medijima se obratila i Mina Noor, zamjenica šefa misije Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH.

Noor je navela kako je za promjene potrebno vrijeme, te da se ne radi samo o tome da se želi unaprijediti efikasnost, transparentnost i djelotvornost rada pravosuđa, nego je potrebna i kulturološka promjena – promjena svijesti.

"Razlog zašto podržavamo ovakve aktivnosti jeste ono što je građanima potrebno – efikasno, djelotvorno, transparentno i odgovorno pravosuđe, i mi ćemo u tom pravcu i dalje nastaviti podržavati napore kako bi se to ostvarilo", kazala je Noor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije