Ustavni sud BiH ove godine ostaje bez još jednog sudije: Poslali zahtjev Parlamentu FBiH

1
Radiosarajevo.ba
Ustavni sud BiH ove godine ostaje bez još jednog sudije: Poslali zahtjev Parlamentu FBiH
Foto: Ustavni sud BiH / Sjednica Ustavnog suda BiH, arhiv

Ustavni sud Bosne i Hercegovine saopštio je da je 19. januara 2024. godine uputio dopis Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (Predstavničkom domu Parlamenta FBiH) kojim je predsjednica Ustavnog suda pokrenula postupak izbora novog sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da sutkinji Seadi Palavrić 10. novembra 2024. godine ističe mandat sudije Ustavnog suda zbog starosne dobi.

"Na osnovu odredaba člana 99. stav (1) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine pokreće postupak izbora novog sudije najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata sudije zbog starosne dobi. U skladu sa članom 99. stav (3) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, o tome se obavještava predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine s obzirom na to da je taj dom birao sutkinju kojoj prestaje mandat", naveli su iz Suda.

Podsjećaju da za sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine mogu biti izabrani istaknuti pravnici visokih moralnih kvaliteta.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Ustavni sud je, kako je saopćeno, navedeni postupak pokrenuo kako bi se na vrijeme provela potrebna procedura i omogućilo Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine da radi neometano i u punom kapacitetu.

"Napominjemo da je Ustavni sud u februaru 2022. godine inicirao izbor novog sudije zbog odlaska u penziju tadašnjeg predsjednika i sudije Mate Tadića, ali da navedeno mjesto sudije još uvijek nije popunjeno iako su protekle gotovo dvije godine.

Stoga pozivamo Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH da bez odlaganja izabere sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine i time ispuni svoju obavezu iz Ustava Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije