Ustavni sud BiH odgodio odluku o koncesijama za izgradnju hidroelektrane na Drini

1
AA
Ustavni sud BiH odgodio odluku o koncesijama za izgradnju hidroelektrane na Drini
Foto: RSA / Ustavni sud BiH

Na današnjoj plenarnoj sjednici Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u predmetu o rješavanju spora između Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska u vezi s dodjelom koncesija, kada je riječ o sporu o izgradnji hidroelektrane na rijeci Drini, odlučio da odgodio odlučivanje o privremenoj mjeri do januara 2022. godine kada je planirano održavanje naredne plenarne sjednice, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, riječ je o zahtjevu 24 člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i RS nastalog u vezi s dodjelom koncesija.

”Na današnjoj plenarnoj sjednici Ustavni sud BiH je u predmetu broj U 16/20 odlučio da odGODI odlučivanje o privremenoj mjeri do januara 2022. godine kada je planirano održavanje naredne plenarne sjednice. Do tada će Ustavni sud od učesnika u postupku u ovom predmetu zatražiti relevantne podatke u vezi s donošenjem odluke o privremenoj mjeri u ovom predmetu“, saopćeno je danas iz Ustavnog suda.

U jučerašnjem saopćenju navedeno je kako je u ovom predmetu Ustavni sud donio rješenje kojim je utvrdio da Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije nije izvršila djelomičnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 16/20 od 16. jula 2021. godine.

”Na zahtjev komisije, ovim rješenjem Ustavni sud BiH je produžio rok komisiji za izvršenje navedene odluke Ustavnog suda BiH za daljnjih šest mjeseci od dana dostavljanja ovog rješenja. Dalje, navedenim rješenjem je naloženo Sudu Bosne i Hercegovine da preduzme mjere s ciljem hitnog rješavanja spora koji se vodi pod brojem SI 3 U 041293 21 Fp protiv rješenja o imenovanju Zajedničke komisije za rješavanje spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i RS u vezi s dodijeljenim koncesijama”, navedeno je u saopćenju.

Sud se izjašnjavao o sporu između entiteta RS i države BiH o izgradnji hidroelektrane na Drini, koju zajednički planiraju izgraditi entitet RS i Srbija, bez da je ranije postignuto konsultovanje s državom BiH.

Od AP odluka koje je danas donio na plenarnoj sjednici Ustavni sud BiH je izdvojio predmet koji se odnosi na Medžlis islamske zajednice Srebrenica.

U ovom predmetu je Ustavni sud BiH zaključio da je osporenim rješenjem Okružnog suda u Bijeljini prekršeno apelantovo pravo na imovinu jer je Okružni sud, u nedostatku zakonskog okvira za proceduru u kojoj se apelant našao, propustio da direktnom primjenom Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije zaštiti apelantova prava.

Medžlis Islamske zajednice Srebrenica, uz pomoć Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstva tuzlanskog, na natječaju koji je vodio Osnovni sud u Srebrenici 2018. godine, kupio je nekretnine fabrike ”Unis-Feros“ AD Srebrenica koje se nalaze uz Memorijalni centar Srebrenica - Potočari. Sve finansijske obaveze Medžlisa IZ Srebrenica prema Osnovnom sudu u Srebrenici, u vezi s kupovinom ove nekretnine koja je koštala 687.800,00 KM, izmirene su 5. decembra 2018. godine.

Dio sredstava za ovu svrhu osigurao je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini a dio Muftijstvo tuzlansko uz pomoć 55 privrednika – vakifa iz Bosne i Hercegovine.

”S obzirom na dezinformaciju da je za kupovinu fabrike 'Unis-Feros' u Srebrenici organizirana sergija i prikupljan novac u džematima u dijaspori, ovom prilikom kategorično ističemo da takve aktivnosti nisu poduzimane iako su džematlije, posebno oni koji su porijeklom iz Podrinja i Srebrenice, bili spremni da pomognu”, navedeno je u saopćenju MIZ Srebrenica.

Predmetna nekretnina, koja se nalazi neposredno uz Memorijalni centar i šehidsko mezarje u Potočarima i zbog toga ima veliki značaj za muslimane u Podrinju, kupljena je isključivo sredstvima koja je za tu svrhu izdvojila Islamska zajednica, te uvakufljenjima plemenitih vakifa u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je završena procedura oko upisa nekretnine u vlasništvo Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, Okružni sud u Bijeljini je ukinuo rješenje Osnovnog suda u Srebrenici i predmet vratio na ponovni postupak.

Medžlis je potom uložio apelaciju te se predmet našao pred Ustavnim sudom BiH.

Pored toga, Sud je danas uputio obrazloženje u vezi s jučerašnjom odlukom u predmetu broj U 9/21 (zahtjev Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 12 st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine broj 06-02-3-4958/12.)

Naime, Ustavni sud BiH je obavijestio javnost da je na jučerašnjoj plenarnoj sjednici u navedenom predmetu donio konačnu i obavezujuću odluku o dopustivosti i meritumu.

”U toj odluci Ustavni sud BiH je odlučivao samo i isključivo o nošenju brade od strane vojnika u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Ustavni sud ukazuje da je tako odlučio jer je to bio jedini zahtjev podnosioca zahtjeva kojim je tražio ocjenu ustavnosti člana 12. st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u odnosu na pitanje apsolutne zabrane nošenja brade vojnicima Oružanih snaga BiH dok su u službi i u uniformi”, navedeno je u saopćenju.

Rečeno je kako Ustavni sud u ovoj odluci, osim o nošenju brade, nije odlučivao primjera radi o nošenju hidžaba ili o bilo kojim drugim dijelovima uniforme u Oružanim snagama BiH.

“Također, želimo jasno ukazati da se u konkretnom slučaju ne radi ni o kakvoj djelimičnoj odluci Ustavnog suda na način da se u tom predmetu očekuje još neka odluka (primjera radi o hidžabu). Dakle, u ovom predmetu je donesena odluka o dopustivosti i meritumu koja je konačna i obavezujuća i kojom je Ustavni sud BiH okončao postupak u ovom predmetu. Ustavni sud nema bilo kakvog podnesenog zahtjeva za ocjenu ustavnosti Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u odnosu na nošenje hidžaba ili u odnosu na bilo koji drugi dio uniforme u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine“, navedeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije