Uskoro završetak radova na pješačkom mostu preko Bosne

N. K.
Uskoro završetak radova na pješačkom mostu preko Bosne
/ Foto: Općina Visoko
Krajem prošle godine u Visokom je počela realizacija očekivanog projekta izgradnje pješačkog mosta preko rijeke Bosne od naselja Luke do Ozrakovića.

Prema riječima nadležnih za ovaj projekt iz općinske administracije u Visokom, riječ je o velikom razvojnom projektu koji sa sobom nosi i druge projekte u budućnosti.

"Pješački most koji je u izgradnji razvojno-kapitalnog je značaja za Visoko te se u cjelosti finansira iz općinskog budžeta. Ovaj most će povezati dva velika naselja, i to naselje Luke i naselje Ozrakovići, te će omogućiti lakši pristup gradskom centru svim stanovnicima iz prigradskih naselja koja gravitiraju oko Ozrakovića“, rekao je za Radiosarajevo.ba Mugdim Ćosović iz Odsjeka za lokalni i ekonomski razvoj Općine Visoko.

Riječ je o tehnički zahtjevnom pješačkom mostu jer se premošćava rijeka Bosna, s rasponom od 75 metra i širinom koja varira od 4,7 m do 6,5 metra.

"Prilikom izrade idejnog rješenja mosta, nastojali smo da on zadovolji sve standarde savremene arhitekture, te će cijelom svojom konstrukcijom biti osvijetljen. Njegova izgradnja počela je krajem augusta, da bi uslijed zimskih neprilika bila zaustavljena, a početkom ove godine nastavili smo radove“, dodao je Ćosović.

Foto: Općina Visoko - Uskoro završetak radova na najvećoj investiciji u 2017. godini

Foto: Općina Visoko

Prema informacijama koje smo dobili, cjelokupna realizacija ovoga projekta predviđena kapitalnim ulaganjima za 2016. godinu iznosi 600.000 KM.

"Završeni su radovi na postavljanju čeličnih zatega i sklopova, te u ovom trenutku most stoji kao stabilan objekt i u fazi smo skidanja oplate. Nakon ove faze, prelazimo na opremanje mosta, odnosno postavljenje ograde i vanjsko uređenje s jedne i druge strane obala rijeke Bosne. Prema trenutnoj dinamici radova, nakon ovoga izvršit će se tehnički prijem mosta, a svečano otvorenje je planirano za Dan općine Visoko - 29. august ove godine", kazao nam je Ćosović.

Izgradnjom mosta stvaraju se pretpostavke za buduće projekte kao što su izgradnja velike, moderne podzemne garaže na području ovog lokaliteta, uređenja šetnice uz rijeku Bosnu, te povezivanja uže gradske jezgre s poslovnom zonom Ozrakovići koja je jedna od najatraktivnijih u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije