Drvena ljepotica u srcu čaršije: U Tabačku džamiju utkana je historija BiH

N. K.
Drvena ljepotica u srcu čaršije: U Tabačku džamiju utkana je historija BiH
/ Foto: Tarik Hodžić
Tabačka džamija predstavlja simbol tabačkog zanata u Visokom, a nastala je na nekadašnjoj periferiji čaršije, u neposrednoj blizini tabhane, u vrijeme ekspanzije tabačkog zanata u Visokom i u vrijeme postojanja velikog broja zanatlija - tabaka.

Tačna godina izgradnje ne može se precizirati, ali pretpostavlja se da je izgrađena najkasnije u prvoj polovini 17. vijeka kada je tabački esnaf dovoljno osnažio da bi stekli dovoljno sredstava za izgradnju takvog objekta kao što je slučaj i u još nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

"Osim u Visokom, tabaci su izgradili džamije još u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tešnju. Džemat ove džamije sačinjavali su uglavnom zanatlije tabaci kojih je bilo mnogo i koji su imali još jedan praktičan razlog za izdvajanje, a to je neugodan miris koža koje su obrađivali", kazala je za Radiosarajevo.ba Mubera Pulo, kustosica Zavičajnog muzeja u Visokom.

Kako nam je rekla, džamija je u prošlosti više puta stradala, u poplavama ili požarima.

„U velikoj poplavi 1870. godine rijeka Fojnica odnijela je i tabhanu i stupe i džamiju. Nakon toga je objekt izgrađen u današnjem obliku", istaknula je Pulo.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ovu visočku džamiju proglasila je nacionalnim spomenikom u oktobru 2003. godine.

„Objekt Tabačke džamije pripada tipu jednoprostornih džamija sa sofama i drvenom munarom. Osnova objekta je približnih dimenzija 9,00x9,00 m i u cjelini je rad domaćih majstora. Također, ansambl nacionalnog spomenika pored džamije čini harem i mezaristan“, objasnili su iz Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Tabacka_Dzamija_Visoko3.jpg - /NA CITANJE/ Drvena ljepotica u srcu čaršije: U Tabačku džamiju utkana je historija BiH

Nakon Agresije na RBiH, uslijed znatnih oštećenja objekta, izvršeni su primarni sanacioni radovi na krovnoj konstrukciji i na jugoistočnom zidu koji je direktno pogođen artiljerijskim projektilom. 

Realizacija projekta Restauratorsko-konzervatorski radovi na objektu i uređenje prostora oko džamije trajala je u periodu od 2005. do 2015. godine, i još uvijek nije završena u potpunosti. Inače, projekt je izradio Zavod za zaštitu spomenika FBiH, te su sve radove pratili nadzorni organi ispred Zavoda“, dodala Pulo.

Također, Medžlis Islamske zajednice te građevinski odbor, džematski odbor i imam džamije učestvovali su u realizaciji i provođenju projekta, a Zavičajni muzej Visoko pratio je radove i redovno davao informacije o stanju svih spomenika na području općine, u okviru godišnjih izvještaja o radu Ustanove, pa tako i o stanju Tabhanske džamije. 

Kako je ranije spomenuto, Muzej u Visokom redovno prati stanje spomenika kulturno-historijske baštine na području općine Visoko u okviru svoje djelatnosti i u okviru vlastitih mogućnosti. 

Kustos Mubera Pulo nam je ispričala kako Zavičajni muzej Visoko evidentira sva dešavanja koja se tiču spomenika baštine, te informira i obavještava Općinu kao i nadležne institucije koje se bave zaštitom kulturno-historijskog naslijeđa ako dođe do ugrožavanja ili oštećenja spomenika baštine.

Brojne su zanimljivosti vezane uz ovu džamiju koja se nalazi uz samu obalu rijeke Fojnice. Međutim, ova džamija je danas posebna po tome što mujezin s minareta džamije ezanom poziva vjernike na molitvu.

S obzirom na sadašnji izgled džamije, uređeni harem, kao i mujezin na minaretu, Tabačka džamija svakodnevno plijeni pažnju Visočana, ali i brojnih turista koji se dive izgledu ovog vjerskog objekta, ali i starinskom običaju učenja ezana direktno s minareta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije