Uskoro počinje izgradnja: BiH ove godine dobija još jednu brzu cestu

Fena
Uskoro počinje izgradnja: BiH ove godine dobija još jednu brzu cestu
/ Arhiva/Ilustracija
Tokom sastanka koji su sa predstavnicima delegacijama državnih institucija i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine obavili privrednici iz Srednjobosanskog kantona najavljeno je da će ove godine početi izgradnja brze ceste Travnik - Lašva.

To je potvrdio i sam član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je, u cilju intenziviranja reformi, prilagođavanja obrazovnog sistema potrebama privrede i izgradnje infrastrukture, danas u Travniku, zajedno sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, održao sastanak sa privrednicima iz SBK.

"Kada se govori o infrastrukturi, tu se prvenstveno misli na izgradnju brze ceste od Lašve prema Travniku, gdje je najveći prometni čep u BiH. Za to postoje osigurana sredstva, nema ni problema s projektom i dozvolama i s tim treba krenuti ove godine", kazao je Izetbegović novinarima nakon sastanka sa srednjobosanskim privrednicima.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da su privrednici na sastanku govorili i o potrebi stvaranja regulatornog okvira kako bi se otvorile nove mogućnosti poslovanja i kreiranja boljeg poslovnog ambijenta.

"Radi se o ambijentu koji će potaknuti domaće investicije i omogućiti partnerstvo s nekim strateškim stranim investitorima. Ovakvi sastanci su dragocjeni za sve vlade jer se mogu čuti konkretni prijedlozi, koje ćemo u narednom periodu, od par mjeseci, pokušati pretočiti u zakonska rješenja i u promjenu poslovnog ambijenta", rekao je Zvizdić.

Federalni premijer Fadil Novalić istaknuo je, također, da je cestovna infrastruktura prioritet za poduzetnike, ali je i naglasio da SBK ima parametre koji su iznad prosjeka Federacije BiH.

"Zaposlenost je rasla 18 mjeseci za 7,2 posto, a za Federaciju BiH je to pet posto. Nezaposlenost je pala za 6,2 posto, a u Federaciji BiH za pet posto. Dakle, ovdje se događa nešto pozitivno i trebamo to podržati", kazao je Novalić.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi i o zakonima koje treba popraviti u korist privrednika, ali i o budućim zakonima, poput onih koji tretiraju braniteljsku populaciju, te penzijsko i invalidsko osiguranje koji, kako je rekao Novalić, garantiraju socijalni mir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije