Uskoro počinje drugi upisni rok na fakultetima u BiH: Pročitajte koji su to novi studijski programi

0
Radiosarajevo.ba
Uskoro počinje drugi upisni rok na fakultetima u BiH: Pročitajte koji su to novi studijski programi
AA / Studenti, upis na fakultet

Vječita dilema mnogih brucoša jeste koji fakultet upisati i za koje zanimanje se odlučiti. To se oduvijek čini kao najbitnija odluka u životu mnogih koji završavaju srednju školu. Tom prilikom kontaktirali smo Univerzitet u Sarajevu UNSA da nam kažu nešto više o upisnim rokovima, broju upisanih brucoša i interesovanju budućih studenata za pojedine fakultete. Kako su nam iz UNSA rekli interes je i dalje veliki za mnoge smjerove.

Univerzitet u Sarajevu je 10. juna 2024. godine objavio konkurse za upis studenata u akademskoj 2024/2025. godini koji omogućavaju upis 5590 studenata na prvi ciklus i integrirani studij, 3447 studenata na drugi ciklus studija, 195 kandidata na stručni studij, te 96 kandidata na specijalistički studij. Prijava i upis kandidata na Konkurs za upis u prvu godinu studija provodi se isključivo online putem Informacionog sistema eUNSA i web stranice www.upisi.unsa.ba, u dva prijavna roka:

PRVI PRIJAVNI ROK:

Vlada HNK: Potvrđeno 13 smrtno stradalih, tri tijela jučer su po dva puta prijavljena

Vlada HNK: Potvrđeno 13 smrtno stradalih, tri tijela jučer su po dva puta prijavljena

10. 06. do 28 .06. 2024. godine za fakultete/akademije gdje je predviđeno polaganje prijemnog ispita
10. 06. do 05. 07. 2024. godine za fakultete/akademije gdje nije predviđeno polaganje prijemnog ispita
Na fakultetima/akademijama gdje su predviđeni prijemni ispiti, isti će se održati u periodu: od 01. 07. do 05. 07. 2024. godine.

DRUGI PRIJAVNI ROK:

26. 08. do 06. 09. 2024. godine za fakultete/akademije gdje je predviđeno polaganje prijemnog ispita
26. 08. do 13. 09. 2024. godine za fakultete/akademije gdje nije predviđeno polaganje prijemnog ispita
Na fakultetima/akademijama gdje su predviđeni prijemni ispiti, isti će se održati u periodu od 09. 09. do 13. 09. 2024. godine.

U vrijeme trajanja prijavnih rokova kandidati će moći izabrati do tri fakulteta/akademije na koje se žele upisati, uz mogućnost četiri reizbora tokom svakog prijavnog roka.

Na osnovu dosadašnjih trendova upisa studenata, očekuju da će broj brucoša u akademskoj 2024/2025. godini na prvom ciklusu i integriranom studiju biti sličan prošlogodišnjem. Analize pokazuju da nema značajnih promjena u broju prijava, što ukazuje na stabilan interes za njihove programe.

Kada su u pitanju plan i realizacija Konkursa, na Univerzitetu u Sarajevu je prethodnih pet godina, nakon završenog kompletnog procesa upisa, popunjavano između 60% i 65% mjesta od ukupnog broja predviđenog Konkursom.

Ministrica Mesihović: Konačno riješen problem nepriznavanja diploma studenata UNSA u inostranstvu

Ministrica Mesihović: Konačno riješen problem nepriznavanja diploma studenata UNSA u inostranstvu

Što se tiče interesovanja za pojedine fakultete iz UNSA tvrde da je još je prerano za precizne podatke jer upisna procedura na fakultete i akademije još nije završena. Međutim, prema dosadašnjim trendovima i preliminarnim informacijama, najveći interes je iskazivan za fakultete koji pripadaju Grupaciji tehničkih nauka i Grupaciji medicinskih nauka. Očekujemo da će interes biti za studijske programe vezane za IT sektor, STEM područja, medicinske i zdravstvene studije, psihologiju, strane jezike, umjetnost, kao i druge programe povezane s kulturom i naslijeđem Bosne i Hercegovine.

U odnosu na dosadašnje trendove upisa, Univerzitet u Sarajevu nastoji da poveća broj upisanih kandidata na nastavničke smjerove. Ovaj cilj odražava našu posvećenost unaprijeđenju obrazovanja i zadovoljenju potražnje za visoko kvalificiranim nastavnim kadrom u društvu. Kroz implementaciju različitih strategija poput poboljšanja kvalitete studijskih programa te odgovora na društvene i ekonomske potrebe, težimo osigurati dinamično i poticajno okruženje za buduće generacije nastavnika.

U nastavku razgovora dotakli smo se i pitanja besplatnog upisa na fakultete i koliko njih ima to pravo. Prema raspisanom Konkursu predviđen je upis 2797 studenata na prvi ciklus i integrirani studij u statusu redovan - troškove studija snosi osnivač, te upis 1397 studenata drugi ciklus studija u statusu redovan - troškove studija snosi osnivač.

Izvrsni muzičari Hora Muzičke akademije UNSA održali koncert u Sarajevu

Izvrsni muzičari Hora Muzičke akademije UNSA održali koncert u Sarajevu

Kada su u pitanju strani studenti, na Univerzitetu u Sarajevu studira oko 3% stranih studenata. Najveći broj njih dolazi iz zemalja u okruženju, poput Hrvatske, Srbije i Crne Gore, što ukazuje na dobru poziciju Univerziteta u Sarajevu u regiji. Ovaj trend pokazuje da studenti iz susjednih zemalja prepoznaju kvalitet i prednosti studiranja u Bosni i Hercegovini.

Pored blizine i kulturne sličnosti, studenti iz regiona privlače i međunarodno priznati akademski programi, kompetentni profesori, te mogućnosti za mobilnost i razmjenu unutar različitih evropskih obrazovnih programa. Univerzitet u Sarajevu također aktivno radi na unapređenju svojih programa na engleskom jeziku i međunarodne saradnje, što dodatno povećava interes studenata iz drugih zemalja.

Pitali smo i za druge pogodnosti i olakšice za brucoše, osim što im je omogućeno elektronsko predavanje dokumenata i kako kažu Univerzitet u Sarajevu u tri ciklusa studija nudi preko 500 studijskih programa koji se kontinuirano inoviraju. Način studiranja na Univerzitetu u Sarajevu je usklađen sa bolonjskim principima i prati trendove u evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Statistika visokog obrazovanja: U Federaciji BiH zabilježen pad upisanih i diplomiranih studenata

Statistika visokog obrazovanja: U Federaciji BiH zabilježen pad upisanih i diplomiranih studenata

Univerzitet u Sarajevu kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta nastavnog procesa, uključujući stalno inoviranje nastavnih planova i programa, kvalitetniju nastavu, studijske programe na engleskom jeziku, te privlačenje studenata izvan BiH.

Prateći trendove, Univerzitet u Sarajevu je u posljednjih nekoliko akademskih godina pokrenuo brojne nove studijske programe na prvom i drugom ciklusu studija, poput: Forenzično računovodstvo, Informacijska sigurnost, Informacione tehnologije u upravi, Urbana poljoprivreda, Nutricionizam, Zdravstveni nutricionizam i dijetetika, Održivi sistemi proizvodnje hrane, Nauka o podacima i vještačka inteligencija/Data Science And Artificial Intelligence, Pravo i digitalne tehnologije, te Globalne studije. Osim toga, intenzivno radimo na razvoju stručnih i dualnih studija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije