Ministrica Mesihović: Konačno riješen problem nepriznavanja diploma studenata UNSA u inostranstvu

2
Radiosarajevo.ba
Ministrica Mesihović: Konačno riješen problem nepriznavanja diploma studenata UNSA u inostranstvu
Foto: Vlada KS / Ministrica Adna Mesihović

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade prof. dr. Adna Mesihović, zajedno s Vladom Kantona Sarajevo i Agencijom za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA), sa zadovoljstvom objavljuje potpisivanje "Rješenja o privremenoj akreditaciji i akreditaciji studijskih programa Univerziteta u Sarajevu (UNSA)".

Ova odluka označava kraj dugogodišnjeg problema nepriznavanja diploma studenata UNSA u inostranstvu, posebno onih koji su diplomirali u periodu od 2007. do 2014. godine.

Vlada Kantona Sarajevo je, na inicijativu ministrice Mesihović, donijela važan zaključak kojim je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS zaduženo da donese Rješenje o privremenoj akreditaciji UNSA za period od 15. augusta 2007. do 15. avgusta 2011. godine, kao i Rješenje o akreditaciji UNSA za period od 16. augusta 2011. do 18. septembra 2014. godine, odnosno do dana izdavanja prve institucionalne akreditacije UNSA.

Senijad Ibričić se vratio iz igračke penzije: "Fudbal mi je u krvi"

Senijad Ibričić se vratio iz igračke penzije: "Fudbal mi je u krvi"

Potpisivanjem ovih Rješenja okončava se dugogodišnji problem akreditacije studijskih programa UNSA koji datira još od 2009. godine, kada je Univerzitet podnio zahtjev za samu akreditaciju. Propusti prethodnih vlasti i resornog ministarstva doveli su do odlaganja rješenja ovog važnog pitanja. Ministrica je istakla da je od trenutka preuzimanja mandata imala mnogo upita studenata vezanih za ovaj izazov, te da je Vlada KS zajedno s Ministarstvom isti stavila kao prioritet za rješavanje.

"Iznimno sam ponosna što smo potpisali Rješenja o privremenoj akreditaciji i akreditaciji studijskih programa Univerziteta u Sarajevu. Ovaj čin predstavlja ne samo rješenje dugogodišnjeg problema nepriznavanja diploma studenata UNSA u inostranstvu, već je i pokazatelj naše predanosti zaštiti prava studenata i diplomaca. Svi studenti zaslužuju priznanje za svoj trud i zalaganje, te smo radili neumorno kako bismo osigurali da njihove diplome budu priznate širom svijeta. Ovo je samo početak našeg puta ka unapređenju visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo," naglasila je ministrica Mesihović, saopćeno je iz ovog ministarstva.

U periodu od 2007. do 2014. godine, izdato je ukupno 18.001 diploma za I ciklus studija i 5.791 diploma za II ciklus studija. Ovim rješenjem zaštićena su prava svih studenata koji su stekli diplome u navedenom periodu, što predstavlja značajan korak u interesu javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije