Ministrica Mesihović i ministar Kalamujić potpisali sporazum o saradnji sa Collegium Artisticumom

0
Radiosarajevo.ba
Ministrica Mesihović i ministar Kalamujić potpisali sporazum o saradnji sa Collegium Artisticumom
Foto: Vlada KS / Ministrica Mesihović i ministar Kalamujić potpisali sporazum o saradnji sa Collegium artisticumom

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Adna Mesihović i ministar finansija KS, dr. Afan Kalamujić potpisali su Sporazum o saradnji s JU Collegium Artisticum Sarajevo, u okviru zajedničkog programa sufinansiranja udruženja, neprofitnih organizacija i studentskih organizacija za projekte za mlade. Ovaj sporazum označava realizaciju projekta New Space.

U 2024. godini, Collegium Artisticum planira pokrenuti niz novih aktivnosti i otvoriti svoj prostor za različite inicijative, prožimajući likovno, muzičko, scensko i književno stvaralaštvo. Cilj je uspostaviti galeriju kao kulturni i edukativni centar organizacijom predavanja, radionica, performansa, koncerata, predstava i projekcija filmova. Ovaj projekt će se realizovati u saradnji sa akademijama u Sarajevu, Filozofskim fakultetom (prevashodno Katedra za historiju umjetnosti) i srodnim institucijama.

Prilikom potpisivanja Sporazuma, ministrica Mesihović istakla je značaj investicije u projekt New Space naglašavajući da on neće biti samo prostor i poligon za umjetničko istraživanje, već i mjesto gdje će umjetnici moći predstaviti svoje istraživačke radove publici. Dodala je da Ministarstvo nastavlja s provedbom Akcionog plana za realizaciju ciljeva Strategije prema mladima Kantona Sarajevo.

Kemal Čaušević nije vratio državi 1,72 miliona maraka: Tužile ga majka, sestra i supruga

Kemal Čaušević nije vratio državi 1,72 miliona maraka: Tužile ga majka, sestra i supruga

"Realizacijom projekta New Space omogućit ćemo istraživanje i razvoj umjetničkog jezika u našem kantonu, te ćemo dobiti prostor za javnu diskusiju i dijeljenje iskustava umjetnika s publikom. Lokalni i internacionalni umjetnici će zajedno sarađivati i raditi na unapređenju umjetničke scene u BiH. Posebno me raduje jer će svi građani i građanke KS moći učestvovati u diskusijama, edukativnim radionicama, te dijeliti s umjetnicima svoje utiske i pitanja vezana za umjetnička istraživanja kojima su svjedočili", istakla je ministrica Mesihović.

Ministar Kalamujić je naglasio da Ministarstvo finansija ovim projektom nastavlja podršku projektima za mlade u Kantonu Sarajevo. Naveo je da će ovaj projekt publici, kulturnoj i stručnoj javnosti, ponuditi raznovrstan programski sadržaj, te da je najvažnije od svega da sve aktivnosti uključuju angažman mladih ljudi i njihovo aktivno sudjelovanje u organizaciji kulturnog života.

"Kultura je sigurno jedan važan ali zanemaren aspekt u našem društvu. Drago mi je da ćemo kroz projekt New Space podržati multidisciplinarne aktivnosti koje se tiču doprinosa i poboljšanja kreativnosti mladih. Sigurno Collegium Artisticum je jedan od najboljih prostora gdje se to može desiti, s obzirom na značajnu historiju i kapacitete”, zaključio je ministar Kalamujić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije