Svečanost u Sarajevu: ASA Institut kao arhitektonski projekt dobio još jedno vrijedno priznanje

3
Promotivni tekst
Svečanost u Sarajevu: ASA Institut kao arhitektonski projekt dobio još jedno vrijedno priznanje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / ASA Institut dobio još jedno vrijedno priznanje

U okviru ASA Bolnice, kao prve privatne opće bolnice u Bosni i Hercegovini, čije je otvorenje planirano za subotu, 6. aprila, nalazi se i ASA Institut - jedinstvena institucija za istraživanje, edukaciju, razvoj i inovacije, prva ovakvog tipa u našoj zemlji.

Osnovne vrijednosti ovog instituta su, kako je portal Radiosarajevo.ba već pisao, kreativnost, međunarodna saradnja, diverzitet, različite perspektive rada, inkluzivnost, pravičnost, osnaživanje mladih poduzetnika u zdravstvu, iskustvo, profesionalizam, integritet, pouzdanost, kvalitet, povjerenje i timski rad.

Na godišnjoj selektivnoj izložbi u COLLEGIUM ARTISTICUM-u, koja je održana u petak uvečer, 5. aprila, Udruženje arhitekata dodijelilo je Nagradu za realizaciju arhitekti Nedžadu Mulaomeroviću i Amini Kovačević, Studio Urbing d.o.o., koji su učestvovali u arhitektonskom projektu ASA instituta.

Ovom uspješnim dvojcu saradnici su još bili diplomirani inžinjeri arhitekture: Enes Tukić, Belma Zvizdić, Tea Gaštan, Lejla Medić i Iva Pavičić, dok je za fotografiju zaslužna Anida Krečo.

Planovi čelnih ljudi ASA instituta su da ova ustanova postane sinonim za razvoj mladih doktora, istraživača, inovatora, edukaciju studenata te usavršavanje, razmjenu iskustava i znanja iz oblasti biomedicine i zdravstva.

Napomenimo da sama zgrada, u kojoj je smješten institut, ima kulturno-historijsku vrijednost, jer je izgrađena u vrijeme Austrougarske, te je sačuvan njen izvorni izgled, uz neophodnu restauraciju i modernizaciju unutrašnjih prostorija.

ASA Institut dobio još jedno vrijedno priznanje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: ASA Institut dobio još jedno vrijedno priznanje

Na prostoru površine 2.321 kvadrata nalazi se konferencijska sala sa više od 110 mjesta, caffe bar sa mini kuhinjom te sala za sastanke i prostrana aula koja je oplemenjena reprodukcijama iz austrougarskog perioda.

Prostorom dominiraju elementi austrougarske arhitekture, u kombinaciji sa modernim dizajnom.

ASA Institut dobio još jedno vrijedno priznanje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: ASA Institut dobio još jedno vrijedno priznanje

Kako smo već pisali, u prvoj godine osnivanja ASA Instituta bit će formirani Projektni i Edukativni centar te Centar za zdravstvo koji će imati za cilj razvijati centre za kliničke studije i ispitivanja, genetiku i genetičko savjetovanje te u konačnici prvi bh. centar za zdravlje (Health Hub) u saradnji sa Evropskim institutom za inovacije i tehnologiju.

Centar za zdravlje omogućit će inovativne pristupe brojnim istraživanjima i inovacijama u zdravstvu kroz učešće regionalnih stručnjaka i unapređenje zdravstvenog ekosistema.

Kako je bilo na svečanosti večeras u u COLLEGIUM ARTISTICUM-u pogledajte u našoj galeriji:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije