Okrugli stol u ASA Institutu: Sigurni partneri prema kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti

1
Promotivni tekst
Okrugli stol u ASA Institutu: Sigurni partneri prema kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti
Foto: ASA Institut / Okrugli stol u ASA Institutu

ASA Institut, centar izvrsnosti i inovacija, okupio je danas vodeće stručnjake i relevantne institucije na događaju "Zavodi zdravstvenog osiguranja: Siguran partner prema kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti". Okrugli stol na kojem su učestvovali kantonalni ministri zdravstva, stručnjaci, predstavnici zavoda zdravstvenog osiguranja, privatnog i javnog sektora, te drugi relevantne akteri razgovarali su o ključnim temama koje oblikuju budućnost zdravstvene zaštite u BiH.

Učesnici su tokom izlaganja i konstruktivne rasprave analizirali inovativne pristupe u finansiranju zdravstvene zaštite, usredotočujući se na sistem plaćanja po učinku kako bi potaknuli efikasnije pružanje usluga i poboljšali kvalitetu zdravstvene njege. Također, dotakli su se i javnog-privatnog partnerstva u cilju kreiranja održivih modela saradnje i jednakog pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti za sve građane i kategorije društva.

"ASA Institut kroz svoj rad, osim što će biti centar edukacije ljekara i medicinkog osoblja, ima za cilj razvijati inovativne prakse u svim segmentima zdravstva i medicine. Današnji skup, rezultat je aktivnih sastanaka koje je ASA Bolnica u proteklom periodu organizirala sa Zavodima za javno zdravstvo, privatnim i javnim zdravstvnenim ustanovama, a sve u cilju pružanja inkluzivne i samoodržive zdravstvene zaštite" izjavila je direktorica ASA Instituta Daria Ler, te je dodala kako joj je drago da su danas domaćini jednog ovakvog skupa koji je samo dio događaja koje planiraju u narednom periodu.

Istaknuta je važnost prevencije i individualne brige o zdravlju svakog pojedinca, te su se tokom izlaganja učesnici dotakli izazova absentizma na radnom mjestu gdje su prezentirani podaci Instituta za absentizam koji aktivno radi na rješenjima unapređenju kvaliteta i upravljanja ovim podacima.

Bez praćenja tehnoloških trendova i digitalizacije bh. zdravstveni sistem ne može biti dugoročno učinkovit i agilan.

Okrugli stol u ASA Institutu
Foto: ASA Institut: Okrugli stol u ASA Institutu

"Digitalizacija zdravstvenog sektora je neophodna ne samo zbog poboljšanja kvaliteta usluge i iskustva pacijenata, već i zbog praćenja tokova novca i povećanja efikasnosti zdravstvenih fondova. Međutim, niti u jednom trenutku sigurnost ličnih podataka ne smije doći u pitanje i o tome se mora voditi posebna pažnja", istakao je Alen Husić predstavnik Oracle BiH.

Okrugli stol je bio izuzetna prilika za razmjenu ideja, iskustava i najboljih praksi iz različitih sektora te je kao zaključak istaknuta važnost organizacije ovakvih skupova u cilju unapredjenje komunikacije, procedura i kompletnog sistema u oblasti zdravstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije