Daria Ler, direktorica ASA Instituta: Želimo da okupimo stručnjake, poduzetnike i mlade istraživače

3
Radiosarajevo.ba
Daria Ler, direktorica ASA Instituta: Želimo da okupimo stručnjake, poduzetnike i mlade istraživače
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Daria Ler, direktorica ASA Instituta

Misija ASA Instituta je istraživanje, razvoj i inovacije u oblastima biomedicine, zdravlja i zdravstva, biotehnologije i digitalizacije u zdravstvu. Podržavajući domaće i međunarodne istraživače, liječnike, poduzetnike i inovatore, strateški plan ASA Instituta je raditi u područjima koja imaju jasan društveni i ekonomski uticaj na regiju s ciljem da bude prepoznat kao centar izvrsnosti u regiji.

Dr. Daria Ler, doktorica je prirodnih nauka, molekularne biologije i genetike sa više od 15 godina iskustva kao istraživačica i akademska radnica, te menadžerica u zdravstvu i upravljanju istraživanjem, kvalitetom i razvojem.

Znanje i iskustvo stekla je na evropskim i domaćim Univerzitetima, kao što su Karl-Franzens Univerzitet u Graz, Univerzitetski klinički centar Eppendorf u Hamburgu i Univerzitet u Sarajevu. Zahvaljujući radu na Kliničkim centrima Germans Trias i Pujol Bolnici u Barseloni te Centar za medicinska istraživanja pri Univerzitetskoj bolnici u Grazu, ima zavidno iskustvo u radu sa multidiciplinarnim grupama istraživača, ekspertnim timovima i međunarodnim ustanovama.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, Daria Ler je govorila o ASA Institutu, strategiji i partnerstvu ove ustanove za koju se očekuje da u kratko vrijeme postane centar izvrsnosti kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu.

Radiosarajevo:ba: Koja specifična područja problema ASA institut u Sarajevu planira adresirati kroz naglasak na istraživanju, razvoju i inovacijama?

Daria Ler: ASA Institut koji je dio ASA Bolnice, prve privatne bolnice u BiH, je nastao s ciljem promjena i unapređenja u oblasti istraživanja, razvoja i inovacija s naglaskom na oblasti medicine i biomedicine, digitalizacije, zdravstvenog poduzentištva te drugih komplementarnih nauka, kako u našoj zemlji tako i u regionu. Institut planira uskladiti svoje programe i inicijative analizom potreba ovih sektora kako bi pružio relevantne edukacije i podršku za buduće zahtjeve tržišta.

Daria Ler, direktorica ASA Instituta
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Daria Ler, direktorica ASA Instituta

Radiosarajevo:ba: Kako institut planira uskladiti svoje programe i inicijative sa potrebama ili prilikama unutar navedenih sektora?

Daria Ler: ASA Institut u planira uskladiti svoje inicijative kroz implementaciju savremenih programa koji odražavaju najnovija dostignuća u ovoj oblasti. Osim toga, planiramo uspostaviti snažna partnerstva sa privatnim i javnim kompanijama, drugim bolnicama i istraživačkim centrima kako bi bolje razumjeli stvarne potrebe i prilike unutar industrije. Kroz ulaganje u istraživanje i razvoj, Institut će fokusirati svoje napore na ključna područja unutar medicine i zdravstva omogućavajući identifikaciju specifičnih problema i prilika te oblikovanje raznih programa, od preventivnih do edukativnih, a sve u svrhu ds efikasno podižemo svijest o sinergiji i saradnji.

Tako već od januara sljedeće godine počinjemo sa nizom radionica/simpozija, počev od tema iz oblasti ginekologije, urologije do hirurgije, radiologije, otorinolaringologije i dr., uz doticanje širokog raspona tema koji su zanimljive i korisne medicinskom i nemedicinskom osoblju, a sve s ciljem unapređenja usluge i brige za pacijenta.

ASA Institut
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: ASA Institut

Radiosarajevo:ba: Postoje li posebne saradnje ili pristupi koje Institut planira prioritetizirati kako bi osigurao svoj status kao centar za napredak u regiji?

Daria Ler: Da, ASA Institut planira prioritizirati određene saradnje i pristupe kako bi ojačao svoj status kao centar za napredak u regiji. To uključuje intenziviranje partnerstava s regionalnim akademskim institucijama i vodećim industrijama radi razmjene znanja i resursa. Također, Institut će aktivno učestvovati u regionalnim projektima i inicijativama kako bi podržao lokalni razvoj i istakao svoju ulogu kao ključnog sudionika u napretku regije. Pored toga, fokusirat će se na međunarodnu saradnju s relevantnim međunarodnim institucijama i partnerima kako bi proširio svoj uticaj i vidljivost izvan granica regije. Ovi pristupi omogućuju Institutu da se pozicionira kao referentna tačka za inovacije, u cilju promoviranja novih tehnologija i pristupa koji će biti katalizator napretka u regiji i šire, čime bi smo stopirali sve više prisutni „Brain Drain“.

Radiosarajevo:ba: Na koji način ASA Institut planira doprinijeti lokalnom i regionalnom području istraživanja i razvoja? 

Daria Ler: ASA Institut planira doprinijeti lokalnom i regionalnom razvoju kroz svoje edukativne programe, istraživačke projekte te saradnju s lokalnim zajednicama i kompanijama. Cilj je uspostaviti most između akademskog istraživanja i stvarnih potreba tržišta kroz praksu, omogućavajući da rezultati istraživanja imaju konkretan uticaj na identificirana područja problema. Paralelno s tim, kroz uspostavljanje partnerstava s lokalnim industrijama, organizacijama i vladinim sektorom, Institut će ulagati u programe edukacije u svim srodnim oblastima kako bi unaprijedili uslugu i dali dodatnu vrijednost zajednici. Stvorit ćemo kulturu prihvatanja inovacija i novih ideja koje će se sad moći razvijati i dobiti podršku. Ovim strategijama, Institut ima za cilj biti aktivni akter u podsticanju napretka lokalne zajednice kroz svoje programe, istraživanja i saradnju usmjerenu na konkretne potrebe i prosperitet regije.

ASA bolnica
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: ASA bolnica

Radiosarajevo:ba: Kako Institut planira premostiti jaz između akademske razine istraživanja i praktične primjene, osiguravajući da njegovi napori rezultiraju konkretnim uticajem ili rješenjima unutar identificiranog područja problema?

Daria Ler: To je upravo ono što je jedan od najvećih izazova. Jaz između akademske razine istraživanja i praktične primjene planiramo premostiti putem aktivnog povezivanja teorije s praktičnim izazovima. Moje vlastito iskustvo u akademiji pokazuje važnost usmjeravanja istraživanja prema konkretnim potrebama tržišta i društva. Institut će promovirati interdisciplinarni pristup, omogućavajući studentima i istraživačima da rade na projektima koji kombiniraju teorijsko znanje s praktičnim primjenama.

Također, kroz uspostavljanje već pomenutih partnerstava, Institut će omogućiti studentima pristup stvarnim projektnim situacijama i mentorstvo od strane stručnjaka u tom području. Ovaj integrirani pristup omogućit će Institutu da implementira projekte s konkretnim rješenjima koja imaju stvaran uticaj unutar identificiranih područja problema, osiguravajući da napori istraživanja budu usmjereni prema stvarnim potrebama zajednice i tržišta.

Daria Ler, direktorica ASA Instituta
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Daria Ler, direktorica ASA Instituta

Radiosarajevo:ba: Možete nam potvrditi da će stručni tim ASA instituta činiti grupa interdisciplinarnih ljekara, naučnika, inžinjera iz različitih područja djelovanja i šta to znači za BiH?

Daria Ler: Definitivno! Naša ideja o formiranju interdisciplinarnog tima koji već obuhvata ljekare, naučnike, inžinjere i menadžere iz različitih područja može imati značajan uticaj na BiH. Takav tim nam donosi bogatstvo znanja i iskustva iz različitih disciplina, što bi moglo rezultirati inovativnim pristupima u istraživanju, razvoju te pružanju obrazovnih programa. Kroz naš multidisciplinarani tim stučnjaka sigurno možemo unaprijediti kvalitetu zdravstvene njege, tehnološki razvoj i općenito napredak u mnogim sektorima unutar BiH, pružajući nove perspektive i rješenja za lokalne izazove i potrebe.

Sala za konferencije u ASA Institutu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sala za konferencije u ASA Institutu

Radiosarajevo:ba: Mogu li građani BiH očekivati da će se sa ASA institutom potpuno transformisati budućnost u području biomedicine i zdravstvene njege u korist pacijenata i društva?

Daria Ler: Ono što je jako bitno napomenuti je da ASA Institut ima politiku otvorenih vrata. Transformacija budućnosti u području biomedicine i zdravstvene njege zahtijeva dugoročne napore i višestruke faktore. ASA Institut može imati značajnu tj. ključnu ulogu u procesu poboljšanja biomedicinskih istraživanja, pružanju visokokvalitetnih obrazovnih programa i podršci inovacijama u zdravstvu. Kroz rad na istraživanjima, podršku inovativnim pristupima i dodatnom obrazovanju visokokvalitetnih stručnjaka, ASA Institut može značajno doprinijeti unapređenju medicinske prakse i tehnološkog razvoja u BiH.

Ali, sama transformacija o kojoj govorim, u ovim područjima zavisit će ne samo od ASA Instituta, već i od saradnje s drugim zdravstvenim ustanovama, vladinim i industrijskim sektorom te od ulaganja u istraživanja i tehnološki razvoj. Svi ovi faktori zajedno mogu imati značajan uticaj na unapređenje zdravstva, biomedicine i zdravstvene njege u korist pacijenata i društva u BiH.

Radiosarajevo.ba: Poruka za kraj…

Daria Ler: Prije svega hvala na prilici da podijelim svoje ideje, entuzijazam i strast prema ovom području rada. Duboko sam motivirana da budem dio tima koji radi na inovativnim rješenjima. Vjerujem u potencijal ASA Instituta i radujem se mogućnosti da vidim ovdje u našim prostorijama mnogo mladih istraživača, poduzetnika i inovatora, da doprinosimo i rastemo zajedno s ovom inspirativnom organizacijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije