Mesihović o saopćenju Rimca: Iznenađuje me njegova hrabrost, preskočio je važan dio našeg odgovora

7
Radiosarajevo.ba
Mesihović o saopćenju Rimca: Iznenađuje me njegova hrabrost, preskočio je važan dio našeg odgovora
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Adna Mesihović

Adna Mesihović, ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih u Kantonu Sarajevu, uputila je danas, 23. februara, saopćenje u kojem ističe kako, kroz pogrešno tumačenje bh. zakona, federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac dezavuiše bh. javnost.

Podsjetimo, riječ je o saopćenju federalnog ministra zdravstva u kojem pokušava objasniti zašto prof. dr Ismet Gavrankapetanović ne može postati direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Njeno saopćenje objavljujemo u cijelosti:

Nihad Uk otvorio ovogodišnji Sarajevo Tourism Summit: Ovo je ključno za uspjeh

Nihad Uk otvorio ovogodišnji Sarajevo Tourism Summit: Ovo je ključno za uspjeh

"Tragom objavljenog dokumenta Federalnog ministarstva zdravstva, koji se dotakao samo jednog manjeg dijela odgovora koje je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo uputilo na upit Federalnoga Ministarstva, tačnije na upit federalnog ministra dr. Nediljka Rimca, želim informisati javnost o sljedećem:

a) Iznenađuje me hrabrost ministra Rimca, koji u svojoj karijeri (ako mu je tačna zvanično objavljena biografija) uopće nema radnoga iskustva u sistemu visokoškolskog obrazovanja, da tumači (naravno pogrešno) pojedine termine iz Okvirnoga zakona o visokom obrazovanju.
b) S druge strane ono što me ne iznenađuje jeste potpuno nepoznavanje dr. Rimca, ili njegovih "stručnih" savjetnika, ove materije. Navikli smo od studenata da se u situacijama kada ne poznaju materiju, i u manjku znanja, fokusiraju na relativno irelevantne stvari, te da ih pogrešno interpretiraju.

Stoga nije mi teško dr. Rimcu i njegovom timu pojasniti da je u svom dopisu pogrešno interpretirao odredbe člana 5. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine ("Službene novine BiH" broj: 59/07), na osnovu odrednica preuzetih iz Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti Republike Hrvatske, a što može dovesti do nesporazuma i pogrešnih zaključaka u kontekstu pravnih okvira u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini – što je upravo ovdje slučaj. Da olakšam, podsjetit ću kreatore ovoga dopisa na staru bosansku sintagmu o kruškama i jabukama.

Ovo je detaljno obrazloženje resornog ministarstva zašto Gavrankapetanović ne može na čelo KCUS-a

Ovo je detaljno obrazloženje resornog ministarstva zašto Gavrankapetanović ne može na čelo KCUS-a

Stoga Vas rado podučavam da u trenutno važećim zakonima države BiH, u kojoj Vi dr. Rimac obnašate dužnost Ministra (a to su Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 36/22) i Okvirni zakon o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine ("Službene novine BiH" broj: 59/07)) nema eksplicitne odredbe kojom se definiše ciklus studija kao "diplomski studij", te preporučujem naglasak na tačnim definicijama ciklusa (nivoa) studija prema pomenutim zakonima.

Ciklusi studija se definišu kao:
• Prvi ciklus – dodiplomski
• Drugi ciklus - magistarski
• Treći ciklus – doktorski studij

Dakle, nema eksplicitne odredbe o "diplomskom studiju", a netačna interpretacija (slučajno ili namjerno) može izazvati niz značajnih nesporazuma i posljedica.

S tim u vezi predlažem da se referisanje vrši na propisane zakonske odredbe Okvirnog zakona o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine ("Službene novine BiH" broj: 59/07) i Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 36/22), a ne na zakonske odredbe susjedne prijateljske države, kako je to već učinjeno.

Nediljko Rimac
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Nediljko Rimac

I naravno, jasno mi je da je "stručni tim" Federalnog ministarstva zdravstva (vjerovatno posebnog odjela za visoko obrazovanje), u pojašnjenju svoje odluke, izgleda ne slučajno, preskočio ovaj dio napisan u odgovoru Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade na njihov upit:

"Napominjemo da je Certifikat o obavljenoj edukaciji, u ovom slučaju za "Upravljanje kvalitetom u  zdravstvu" ili Certifikat o bilo kojoj drugoj edukaciji, nižeg ranga u odnosu na postdiplomski studij. Naime, postdiplomski studij koji predstavlja drugi ciklus studija na master programu "Upravljanje kvalitetom u zdravstvu" pruža dublje razumijevanje i širu stručnost u istoj oblasti, gdje se nakon završetka ovog postdiplomskog studija stiče akademska titula/zvanje, koje označava formalno priznatu kvalifikaciju i dopunski stepen obrazovanja, a što sve zajedno odražava napredniji nivo stručnosti i dublje angažovanje u predmetnoj tematici."

Čini se da ovaj dio odgovora nije bio interesantan, ili nije bio po volji ministru Rimcu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije