Univerzitet u Mostaru prima nove studente: Pogledajte detaljnu proceduru kako se upisati

1
Radiosarajevo.ba
Univerzitet u Mostaru prima nove studente: Pogledajte detaljnu proceduru kako se upisati
Foto: Sveučilište u Mostaru / studenti

Univerzitet u Mostaru u novoj akademskoj 2024./2025. godini prima 4569 novih studenata od čega je 147 redovitih studenata uz potporu ministarstva, 2401 redovitih uz plaćanje, 584 redovitih stranih studenata uz plaćanje, 730 izvanrednih, 617 izvanrednih stranih studenata te 60 studenata na daljinu, obzirom na pokretanje novih, diplomskih studija na daljinu. 

Prijave za upise studenata u akademsku 2024./2025. godinu na svim ustrojbenim jedinicama Univerziteta u Mostaru počinju 24. juna i traju do 5. jula.

Kao i prošle godine omogućeni su elektronski upisi gdje svi zainteresirani pristupnici mogu predati svoje prijave za razredbeni postupak putem Informacijskog sistema univerziteta na adresi upisi.sum.ba ili na odgovarajućoj ustrojbenoj jedinici na kojoj se pristupnik želi upisati.

Američki predsjednik Joe Biden ima koronu

Američki predsjednik Joe Biden ima koronu

Nakon toga datuma ustrojbene jedinice provest će evaluaciju prijava i razredbeni postupak od 8. jula do 12. jula 2024. godine, a oni studenti koji se upišu na željeni studijski program, do početka nove akademske godine morat će donijeti svoju originalnu dokumentaciju.

Jedna od ključnih prednosti elektroničkoga upisa na Univerzitetu u Mostaru jest integracija sa sistemom eduID. Srednjoškolci koji već koriste eduID imat će posebnu prednost jer sve informacije koje su već unesene u matične knjige automatski će biti prenesene u sistem za upis na Univerzitetu. To znači da će upis na fakultete biti izravan, uz korištenje postojećega eduID.

Plakat

Prvi upisni rok za upis u I. godinu studija trajat će od 8. jula do 19. jula 2024. godine, a Univerzitet će prihvatiti upise na temelju rezultata postignutih u razredbenom postupku. Pristupnici koji budu koristili informacijski sistem Univerziteta (e-upis) prilikom prijave, morat će priložiti potrebne dokumente u originalu ili ovjerenoj preslici te ih dostaviti na odgovarajuću ustrojbenu jedinicu.

Ove godine, univerzitet je za univerzitetske centre u Posavini raspisalo natječaj za studije Predškolskog odgoja, Razredne nastave, Kineziologije te Informatike koja uključuje nastavnički smjer i novi smjer Podatkovna nauka i inženjerstvo na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, potom studije Novinarstva, Odnosa s javnošću i Socijalnog rada na Filozofskom fakultetu te Prava i Kriminalistike i sigurnosnog menadžmenta na Pravnom fakultetu. U Sveučilišnom centru Središnja Bosna raspisan je natječaj za upis studenata na stručni studij poslovne ekonomije.

Sastavnice Univerziteta u Mostaru su: Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Akademija likovnih umjetnosti, Ekonomski fakultet, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih nauka, Fakultet mašinstva, računarstva i elektrotehnike, Fakultet zdravstvenih studija, Farmaceutski fakultet, Filozofski fakultet, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Medicinski fakultet i Pravni fakultet. Dodatne informacije o upisima i uvjetima za upis mogu se dobiti na svakom fakultetu/akademiji.

Natječaj koji osim kvota, sadrži podatke o razredbenim ispitima i visinama školarine, može se preuzeti na univerzitetskoj web stranici www.sum.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije