Paklen dan pred nama: U Mostaru u 8h bilo 28 stepeni - evo kakvo će vrijeme biti do ponedjeljka

1
Radiosarajevo.ba
Paklen dan pred nama: U Mostaru u 8h bilo 28 stepeni - evo kakvo će vrijeme biti do ponedjeljka
Radiosarajevo.ba / Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Šetnja Sarajevom

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. 

Kako smo već objavili, na snazi je crveno meteorološko upozorenje zbog očekivanih vrelina: "Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa."

Temperature zraka u 8 sati: Sokolac 17 stepeni, Bjelašnica 19, Bugojno i Drvar 20, Livno i Široki Brijeg 21, Sanski Most, Sarajevo-Bjelave i Srebrenica 22, Banja Luka, Bihać, Tuzla, Zenica i Zvornik 23, Prijedor 24, Bijeljina, Neum i Trebinje 26, Gradačac 27, Mostar 28 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 947 milibara, za 5 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Beskućnik pronašao novčanik sa skoro 4.000 KM: Odnio ga u policiju i onda mu se promjenio život

Beskućnik pronašao novčanik sa skoro 4.000 KM: Odnio ga u policiju i onda mu se promjenio život

Bioprognoza: Biometeorološke prilike će biti nepovoljne širom zemlje. Sutra je u Bosni i Hercegovini na snazi crveni meteoalarm povodom ekstremno visokih temperatura zraka, stoga savjetujemo reduciranje aktivnosti tokom dana te oprez pri direknom izlaganju UV zračenju. Poseban oprez savjetujemo hroničnim bolesnicima, naročito onima sa srčanim i respiratornim bolestima. Zbog nedostatka svježine tokom noćnih sati, mogući su problem sa snom.

Danas je u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost i vruće. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40 stepeni. U Sarajevu pretežno sunčano prije podne. Umjereno povećanje oblačnosti u drugom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 37 stepeni.

Subota: Sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Usljed razvoja konvektivne oblačnosti u poslijepodnevnim satima u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine većininom južnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 18 i 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38 stepeni. 

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/upaljen-crveni-meteoalarm-u-bih-ekstremne-temperature-do-40-stepeni-u-ovom-periodu-ne-izlazite/550361[/related] 

Nedjelja: U Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugo. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19, na jugu zemlje do 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje do 36 stepeni. 

Ponedjeljak: U Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno. Lokalni pljuskovi i grmljavina su mogući širom zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje do 22, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 29, na jugu zemlje do 33 stepena, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije