Uskoro na snagu stupa zabrana pušenja na javnim mjestima: Šta je sa konzumiranjem nargile?

7
Fena
Uskoro na snagu stupa zabrana pušenja na javnim mjestima: Šta je sa konzumiranjem nargile?
FOTO: Pixabay / Konzumiranje nargile

U prvoj fazi primjene Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana u Federaciji BiH, koji stupa na snagu 28. maja, važno je uspostaviti jasne smjernice i mehanizme provedbe kako bi se postigli ciljevi zakona, izjavila je Feni zastupnica u Parlamentu Federacije BiH Kenela Zuko.

Po njenim riječima, potrebno je educirati javnost o štetnosti konzumacije nargile i promicati svjesnost o zdravstvenim rizicima. Ovo može uključiti kampanje, edukativne materijale i javne obavijesti.

"Zakon treba definirati jasne smjernice i propise za nargila barove kako bi se osigurala sigurna i odgovorna upotreba. To može uključiti ograničenja vezana za dob pristupa, kvalitetu nargila i duhanskih proizvoda, uvjete poslovanja, licenciranje", kaže Zuko.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Dalje kaže da se trebaju uspostaviti strože kontrole prodaje duhanskih proizvoda kako bi se spriječila prodaja maloljetnicima i osigurala usklađenost s propisima. Potrebno je osigurati mehanizme za praćenje provedbe zakona te sankcije za one koji krše propise.

Podzakonski akti mogu nadograditi zakon donošenjem detaljnijih smjernica i propisa koji će pomoći u primjeni zakona. To može uključiti tehničke standarde, postupke inspekcije, definicije i druge potrebne regulativne okvire.

Za nekoliko dana u FBiH na snagu stupa zakon o zabrani pušenja: Koje su kazne i propisi?

Za nekoliko dana u FBiH na snagu stupa zakon o zabrani pušenja: Koje su kazne i propisi?

"Kao zastupnica u PDPFBiH moje prioritete čini zaštita najmlađih i zatvaranje eventualnih rupa u zakonu kada je u pitanju regulacija nargila barova. Smatram da je od ključne važnosti pružiti podršku unapređenju zakona kako bismo osigurali zaštitu mladih ljudi.

U svrhu postizanja tog cilja, poduzet ću sve potrebne korake kako bih osigurala da zakonodavstvo učinkovito regulira nargila barove", rekla je Zuko za Fenu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije