Kada počinje primjena Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima u FBiH i koje su kazne za kršenje?

14
L. Memčić
Kada počinje primjena Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima u FBiH i koje su kazne za kršenje?
Foto: Pixabay / Zabranjeno pušenje

Od 20. maja 2023. godine trebala bi početi primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine. Zakon je u oba doma Parlamenta FBiH usvojen prošle godine.

Prema Zakonu, pušenje će biti zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, vozilima javnog gradskog saobraćaja, na radnom mjestu kao i privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe u Federaciji BiH.

Provođenje zabrane pušenja obavezni osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno te u tim mjestima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja te tekst koji glasi: "Zabranjeno pušenje".

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Poznato kada će se početi primjenjivati zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima u FBiH

Poznato kada će se početi primjenjivati zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima u FBiH

U prostorima i na mjestima gdje je pušenje zabranjeno ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela.

Za osobe koje ne budu poštovale zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan ju je opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti od nje da napusti prostoriju.

Kada Zakon stupi na snagu, pušenje će biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, u drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju osobama sa duševnim smetnjama, u ustanovama za palijativnu njegu, ustanovama za njegu starih osoba, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone.

Pušenje će biti dozvoljeno i na aerodromima i to u posebnim prostorijama za pušenje. Površina prostora i prostorije za pušenje u odnosu na veličinu objekta određuje se pravilnikom ugostiteljskog objekta, ustanove, odnosno aerodroma, a u ovim prostorijama zabranjeno je služiti hranu.

Za kršenje Zakona previđene su kazne i do 15.000 KM.

Usaglašen tekst zakona o zabrani pušenja u zatvorenim objektima u FBiH

Usaglašen tekst zakona o zabrani pušenja u zatvorenim objektima u FBiH

Prema zakonskim odredbama, pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizičko lice koje konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 maraka.

Službeni podaci u BiH govore da u zemlji čak 44,1 posto odraslog stanovništva čine pušači, od čega 56,3 posto muškarci, 31,6 posto žene. U Bosni i Hercegovini duhanske proizvode koristi gotovo milion ljudi. 

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, za portal Radiosarajevo.ba je kazao da je prvi problem taj što je Zakon nije donesen na državnom nivou, nego pokriva samo teritorij Federacije.

"Nekom ko živi u Sarajevu treba par minuta da ode do RS i tamo može pušiti cigarete na javnom prostoru. Ovo je jedinstvena prilika da se slože svi nivoi vlasti i da ista pravila važe na teritoriji cijele države jer Europska unija, po čijoj je preporuci donesen Zakon, ne poznaje entitete. To se traži od države BiH, a ne entiteta FBiH", rekao je Hadžić.

Nakon što bude usvojen zakon o zabrani pušenja: Koliko ćete platiti "ćeif"

Nakon što bude usvojen zakon o zabrani pušenja: Koliko ćete platiti "ćeif"

Ističe da u Federaciji ima više od 50.000 javnih prostora koji podliježu ovom zakonu te navodi da je teško kontrolisati sve te prostore jer u FBiH nema dovoljno kadra u nadležnim inspekcijama.

Prema njegovim riječima, Zakon ima stroge odredbe, a bolja opcija bi bilo da se dala mogućnost ugostiteljima da odluče je li objekat namijenjen pušačima ili nepušačima.

"Ti objekti bi imali istaknuto obavještenje na ulazu da li je prostor namijenjen za pušače ili nepušače. Doći će do zatvaranja manjih objekata koji ne mogu provesti ove odredbe. Slažem se da treba pratiti preporuke EU zbog zdravlja ljudi, ali treba misliti i na ljude koji će ostati bez posla", rekao je Hadžić za portal Radiosarajevo.ba te istakao da je veliki problem koji ima loše posljedice po zdravlje ljudi i aerozagađenje, ali se po tom pitanju ništa ne radi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije