USK traži poseban tretman zbog eventualne pojave koronavirusa među migrantima

Radiosarajevo.ba
USK traži poseban tretman zbog eventualne pojave koronavirusa među migrantima
Foto: AA / Ilustracija

Poseban stepen pripravnosti i u Unsko-sanskom kantonu. Granični pojas, blizina Hrvatske, Bosanci i Hercegovci koji u velikom broju odlaze u zemlje Unije za poslovima, ali i brojni migranti i izbjeglice koji nerijetko dospiju do Hrvatske, Slovenije, Italije ali bivaju vraćeni nazad u ovaj Kanton - dodatno komplikuju situaciju i s eventualnom pojavom koronavirusa. No, nadležni kažu Infektivna klinika Kantonalne bolnice Dr. Irfan Ljubijankić spremna je i na najgori scenarij.

Iz sata u sat zasjedaju krizni štabovi. Pozitivan slučaj koronavirusa u Zagrebu koji je tek 180 kilometara vožnje od Bihaća - prilično je zabrinuo nadležne.

Predstavnici kantonalnog Ministarstva zdravstva već sutra u Sarajevu. Čekaju upute. Šta i kako dalje. Kanton traži poseban tretman zbog hiljada migranata i izbjeglica.

"S tim da ćemo mi s USK tražiti da sve preporuke koje dobijamo kao građani da se to odnosi i na migrante, danas sam imala sastanak s predstavnicima koji su inače zaduženi za zdravstvenu zaštitu migranata i njima sam to rekla usmeno i oni će se već sutra očitovati. Oni su do sada imali primjenu po protokolu Svjetske zdravstvene organizacije i ja to pozdravljam ali moraju imati preporuke ovog Ministarstva", kazala je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK.

Jedan od Zaključaka Kriznog štaba za pitanje migracija je i sljedeći.

"Da IOM i zaštitarske kuće koje upravljaju centrima nam dostave plan, to jeste, ograničavanje kretanja migranata imajući u vidu situaciju da je na pragu BiH koronavirus, tako da ćemo mi morati apsolutno uložiti dodatni napor da spriječimo kretanje migranata izvan ovih centara. IOM je zadužen da nam dostavi jedan takav plan", pojasnio je Nermin Kljaić, ministar unutrašnjih poslova USK

Da je situacija zabrinjavajuća pokazuju i snimci. Brojni miranti i izbjeglice, danima spavaju napolju. Generalna iznemoglost, već narušeno zdravstveno stanje, razlog su što su posebno ranjiva grupacija u slučaju oboljevanja od koronavirusa.

"Imamo velike probleme, mnogi spavaju napolju. Kuhinja nam je zatvorena, ne možemo tamo kuhati. Ako želite nešto da skuhate morate ići negdje napolje. Kažu previše ljudi ima u Biri", kazao je migrant iz Pakistana.

"Ja sam ovdje osam mjeseci, reći ću vam šta se tamo dešava. Zaštitari IOM-a hvataju ljude i izbacuju ih napolje da spavaju, uzmu naše ID kartice i izbace nas. Spavam ovdje ili preko puta, bilo gdje. I napolju je prehladno", ispričao nam je migrant iz Afganistana.

Morat će otići - stava je kantonalni premijer. Njih bar hiljadu. I to za Sarajevo. Vrše se posljednje pripreme za premještanje u Blažuj, jer ovaj Kanton ima namjeru zatvoriti i Biru u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, javlja N1.

"Evo samo da vam kažem da je u prva dva mjeseca povećan priliv migranata na području USK za 32 posto više nego u januaru i februaru 2019. godine, da je i dalje nastavljen odnos države kada je u pitanju ovaj Kanton jer u cijeloj državi je nešto više od 4 hiljade migranata od toga više od 3 hilljade ovdje", izjavio je Mustafa Ružnić, premijer USK.

Statistika je poražavajuća, broj migranata i izbjeglica se na području USK konstantno povećava, dok su smještajni kapaciteti već pretrpani. Samo u Biri i Borićima u Bihaću, potom u Sedri u Cazinu, i Miralu u Velikoj Kladuši boravi oko 3450 osoba, a ono što posebno brine nadležne je činjenica da se samo u Biri nalazi oko 500 osoba, maloljetnih, bez ikakve pratnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije