Uručene dozvole za 4G mreže: Otkriveno koja će 2 grada prvi dobiti mrežu

K. S.
Uručene dozvole za 4G mreže: Otkriveno koja će 2 grada prvi dobiti mrežu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) dodijelila je dozvole za korištenje 4G mreže telekom operaterima u Bosni i Hercegovini, na svečanoj ceremoniji koja je održana danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Dozvole je uručio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

"U narednoj godini više od 60 posto naseljene terotorije bit će pokriveno 4G mrežom, a u narednim godinama i cijela teritorija. Očekuje nas šest do sedam puta brža mreža", rekao je Zvizdić.

Otkrio je da će 4G mrežu dobiti prvo Sarajevo, pa Mostar, a onda i ostatak teritorije BiH. Također, u narednoj godini će svi veći gradovi dobiti 4G mrežu.

"To je jedan od naših baznih zadataka na putu ka EU", izjavio je Denis Zvizdić.

Zvizdić je dodao da će u narednih pet godina svi putni pravci (oko 90 posto teritorije) biti pokriveni 4G mrežom.

Potom se obratio i direktor RAK-a Predrag Kovač koji je kazao kako je današnji dan bitan za BiH jer smo zakoračili u svijet digitalne revolucije, a "tu je velika korist za svakog pojedinca, ali i za privredu, te za budžete u BiH".

"Svaki naš telekom operater će moći pružati bolje usluge. Komercijalizacija ove usluge počinje 8. maja, jer moraju se poduzeti određene radnje", istaknuo je on.

Semir Kahriman, generalni direktor BH Telecoma, primio je prvi dozvolu za 4G:

"Na nama je velika odgovornost. 2017 smo usvojili plan za 5G i ovo je važan korak na tom putu. Za sve korisnike pripiremili smo posebne pakete. Sutra na Gospodarskom sajmu u Mostaru eksperimentalno ćemo pustiti 4G ", kazao je Kahriman.

Goran Kraljević, izvršni direktor za mreže u HT Eronet Mostar: "Obećavam da će infrastruktura biti i 4g, ali i 5g spremamo. Za krajnje korisnike bit će kvalitetnija i bolja usluga. Sutra u 14 na Mostarskom sajmu Gospodarstva eksperimentalno puštamo 4G."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije