Poznato kada će građani BiH moći koristiti 4G Plus mrežu

A. S.
Poznato kada će građani BiH moći koristiti 4G Plus mrežu
Mobile Europe / Građani Bosne i Hercegovine 4G Plus mrežu u mobilnoj telefoniji moći će koristiti od početka maja

Građani Bosne i Hercegovine 4G Plus mrežu u mobilnoj telefoniji moći će koristiti od početka maja, saznaje Radiosarajevo.ba od izvora bliskog BH Telecomu.

Za ponedjeljak je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH zakazano svečano uručenje dozvola mobilnim operaterima za uvođenje 4G mreže.

I to smo dočekali: Svečana ceremonija i za početak korištenja 4G mreže u BiH

Vlada RS-a za 4g mrežu, ali traže jasno definisanu raspodjelu sredstava

Telekomi moraju ponuditi nove usluge zasnovane na mobilnom internetu

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) danas je, kako smo već objavili, uputila zvanični poziv na svečanu ceremoniju dodjele Dozvola za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje elektronskih komunikacijskih usluga putem mobilnih pristupnih sistema, odnosno 4G mrežu.

Kako je najavljeno, mobilni operateri iz Bosne i Hercegovine će u funkciju pustiti takozvanu 4G Plus mrežu, koja je naprednija i brža od obične 4G mreže.

Dozvole će mobilnim operaterima svečano uručiti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Podsjetimo da je Vijeće ministara BiH odluku o puštanju 4G mreže usvojilo na sjednici održanoj 11. marta 2019. godine.

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i IT stručnjak Saša Mrdović je još krajem prošle godine podvukao za Radiosarajevo.ba da je mobilna 4G mreža u svijetu postala standard te da samo BiH kaska za tim, ali samo zbog nedostataka političke volje.  

 „Mobilna mreža 4G generacije u svijetu je postala standard, tužno je da smo mi još uvijek na 3G, dok su komšije daleko ispred nas. Šta god da je za to razlog, politički ili tehničke, ali kaskamo za regionom i svijetom. Ipak mislim da u BiH postoje tehnički kapaciteti za uvođenje 4G mreže, mislim da se radi o nedostatku političke volje“, smatrao je tada Mrdović.

I to smo dočekali: Svečana ceremonija i za početak korištenja 4G mreže u BiH

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) danas je uputila zvanični poziv na svečanu ceremoniju dodjele Dozvola za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje elektronskih komunikacijskih usluga putem mobilnih pristupnih Sistema, odnosno 4G mrežu. Kako su pojasnili svečana ceremionija će se održati u ponedjeljak 8. aprila 2019. godine u 12.00 sati, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije