Uručena vrijedna donacija za psihološku podršku građana

Radiosarajevo.ba
Uručena vrijedna donacija za psihološku podršku građana
Foto: Screenshot / Nancy J. Eslick, Vjekoslav mandić i Rownak Khan

Predstavnici UNICEF-a u BiH i UNHCR-a u BiH uručili su 44 seta tableta i mobilnih telefona Federalnom ministarstvu zdravstva, što je oprema koja će pomoći u psihološkoj podršci građanima u stanju pandemije novog soja koronavirusa.

"Donirali su vrijednu opremu za naše centre za mentalno zdravlje koji su se stavili na raspolaganje za psihološku podršku putem telefona nakon radnog vremena. Svaka podrška u nastojanjima da psihološka i svaka druga pomoć dođe do svakog je od velike koristi. I donirana oprema oklakšat će rad na terenu i u direktnom kontaktu", kazao je danas Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, na press konferenciji Kriznog štaba FBiH.

Direktorica USAID-a za BiH Nancy J. Eslick istakla je da su osigurali 500.000 dolara za UNICEF u BiH kako bi se pružila podrška državi prilikom odgovora na pojavu COVID-19.

"Ova sredstva su dio širih napora koji obuhvataju 1,2 miliona dolara koje su SAD osigurale kao pomoć za BiH. USAID osigurava više od finansijskih sredstava. Osigurava tehničku pomoć, obuke, jačanje zdravstvenih sistema i lijekove koji spašavaju živote", dodala je Eslick.

Predstavnica UNICEF-a BiH Rownak Khan pozvala je sve da se osigura zaštita prava djece.

"Kada su u pitanju stope preživljavanja djece, vlast BiH ima odlične rezultate. Moramo osigurati da pandemija ne utiče negativno na ove rezultate i da sva djeca budu bezbjedna, a s obzirom da su škole zatvorene, moramo osigurati nastavak obrazovanja", istakla je Khan.

Dodala je da je ovo teško vrijeme za sve, s toliko neizvjesnosti, ali da žele pohvaliti upravljanje ovom kriznom situacijom.

"Istovremeno tražimo od donosioca odluka i građana i svih koji mogu, da doprinesu promociji prava djeteta kako niko ne bi bio u dodatnom riziku", kazala je Khan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije