Ured premijera Kanade Justina Trudaua o Dodikovim "nastupima"

13
Radiosarajevo.ba
Ured premijera Kanade Justina Trudaua o Dodikovim "nastupima"
Screenshot / Milorad Dodik

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je dobio odgovor iz ureda premijera Kanade Justin Trudau na pismo od 2. augusta u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini.

IGK je u pismu od Kanade kao članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira tražio da upotrebom svih demokratskih sredstava zaštiti teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenost države Bosne i Hercegovine, te da zajedno sa drugim članicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira predloži visokom predstavniku da trajno suspendira Milorada Dodika iz politike i vršenja bilo koje javne funkcije.

U odgovoru iz ureda premijera Trudau se između ostalog kaže:

"Hvala vam za pismo u vezi situacije u Bosni i Hercegovini. Navode iz pisma smo uzeli veoma ozbiljno u razmatranje. Ured premijera Kanade je vaše pismo poslao direktno Marcu Garneauu, ministru vanjskih poslova, radi informisanja, razmatranja i preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti po navodima iz vašeg pisma".

"IGK je nastavio informisati javnost o antidržavnom djelovanju Milorada Dodika. Odbacivanjem odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, ponovnim negiranjem genocida revizionizmom sudskih, historijskih i naučnih činjenica o agresiji i genocidu, negiranjem države Bosne i Hercegovine, grubim negiranjem i vrijeđanjem bošnjačkog narida, ponižavanjem bosanskog jezika, bošnjačke historije, kulture i tradicije je opasno ugrozio mir i bezbjednost ne samo u Bosni i Hercegovine, već i mnogo šire.

Dodikovo kontinuirano ponižavanje i negiranje države Bosne i Hercegovine i posebno najnovije iznošenje gnusnih kvalifikacija o bošnjačkom narodu su opasni, zastrašujući govor mržnje. IGK je o tome informisao nekoliko članova Kanadskog parlamenta i mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Kanadi, SAD i Evropi.

Članovima Kanadskog parlamenta, aktivistima ljudskih prava i sloboda i istraživačima genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti je skrenuta pažnja na ove strašne govore mržnje prema jednom evropskom narodu, žrtvi jedinog pravno priznatog genocida u Evropi poslije holokausta. Povodom gostovanja Dodika na RTRS-u i iznesenih kvalifikacija IGK je zatražio od Regulatorne agenciju za komunikacije (RAK) da se pokrene postupak povodom iznesenih kvalifkacija koji upućuju na opasan jezik mržnje prema jednoj državi i jednom narodu..

Dodikov rasizam i patološka mržnja prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima je priprema za novi genocid. Da bi ga izvršili potrebno je potpuno dehumanizirati žrtvu kako su to 1992. godine radili Karadžić, Mladić Krajšnik, Plavšić i drugi. Njegova neljudska emocija najavljuje kopanje novih grobnica", piše u reagiranju IGK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije