Uprkos pandemiji koronavirusa broj novoosnovanih firmi u porastu

0
L.S.
Uprkos pandemiji koronavirusa broj novoosnovanih firmi u porastu
Foto: Pexels / Ilustracija

Prema podacima Općinskog suda u Sarajevu u toku prvih pet mjeseci 2021. godine osnovano je 638 firmi.

U odnosu na 2020. godinu kada je za isti period zabilježeno 493 osnivanja, uprkos pandemiji koronavirusa ove godine je čak 145 firmi više, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz Općinskog suda u Sarajevu.

Broj novoosnovanih firmi u ovoj godini jedan je od pokazatelja da ljudi, bez obzira na epidemiološku situaciju, pokušavaju normalno da rade koliko god je to moguće u Bosni i Hercegovini.

Iako je situacija malo bolja nego za isti period prošle godine, duga, skupa i složena registracija koja se razlikuje između entiteta i kantona, jedna je od glavnih prepreka za značajniji porast broja registriranja malih poduzeća.

Pa tako mnogi odustaju od ideje vlastitog biznisa prije nego i počnu.

Kako god, mali pomak u oblasti biznisa, ali od velikog značaja i dodatni motiv za sve u teškom periodu koji je donijela pandemija korornavirusa.

Podsjećamo, Ministarstvo privrede KS završilo je sve procedure vezane za javne pozive za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću (u FBiH) za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti u mjesecu martu i aprilu 2021. godine, te za finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za pripadajuće mjesece.

Također objavljena je lista odbijenih i lista prihvaćenih poslovnih subjekta po ovim javnim pozivima. Vlada KS proteklih dana izvršila je transfer sredstava komercijalnim bankama koja će one, u narednim danima, uplatiti na račune poslovnih subjekata koji su na listi onih koji su ostvarili pravo na podršku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije