Općina Neum o imovini sarajevske firme: Poduzimat ćemo mjere radi zaštite interesa

2
Radiosarajevo.ba
Općina Neum o imovini sarajevske firme: Poduzimat ćemo mjere radi zaštite interesa
Foto:N1 / Neum

Općinski sud u Čapljini odredio je ročište za javnu prodaju nekretnina u vlasništvu ovršenika Feroelektro d.d. Sarajevo.

Vrlo brzo su se oglasili i iz Općine Neum te tvrde kako nekretnine nisu u vlasnuštvu ove firme.

"Prije svega ističemo činjenicu da nekretnine koje su predmet prodaje nisu vlasništvo ovršenika Feroelektro d.d. Sarajevo što nesporno potvrđuje rješenje Federalne agencije za privatizaciju iz 2000. godine, u kojem je jasno navedeno da se imovina i pripadajući iznos kapitala Odmarališta Neum u Neumu i prodavnica u sklopu Odmarališta isključuju iz Aktivnog podbilansa poduzeća Feroelektro d.d. Sarajevo i da se državni kapital za prodaju umanjuje za pripadajući iznos kapitala koji se odnosi na ovu imovinu, zbog čega te nekretnine i ne mogu biti predmet prodaje u ovom postupku.

Isto tako postupak etažiranja tih nekretnina i upis pojedinačnih jedinica u korist Feroelektra d.d. Sarajevo 'kao vlasnika' proveden je protuzakonito, jer u tom postupku Općinski sud u Čapljini nije pribavio valjane dokaze o vlasništvu na nekretninama, kao ni uvjerenje o cjelovitosti Općine Neum, pa se zbog toga nisu mogla donijeti zakonita rješenja o etažiranju.

Osim toga postupak etažiranja proveden je i suprotno Odluci Općinskog vijeća Neum o etažiranju , kao i dokumentima prostornog uređenja općine Neum tj. Regulacijskim planom Centar i u Neumu kojim je na ovom lokalitetu previđena isključivo gradnja hotelskog sadržaja.

Na sve ovo Općina Neum je blagovremeno upozorila sve sudionike u postupku etažiranja, da bi potom zbog svih navedenih razloga pokrenula sudski postupak radi poništenja takvih rješenja o etažiranju", navodi se, između ostalog, u saopćenju.

Općina Neum navodi da je, uprkos činjenicama koje su naveli, "Općinski sud u Čapljini nastavio postupak i donio zaključak kojim je odredio ročište za prodaju predmetnih nepokretnosti, pa stoga ovim putem apeliramo na sve odgovorne institucije i pozivamo ih da u okviru svojih ovlasti poduzmu odgovarajuće mjere i radnje u cilju zaštite državne imovine i omogućavanja provođenja prostorno-planske regulative lokalne zajednice – Općine Neum, što je od iznimnog značaja za njen turistički razvoj i ukupno funkcioniranje".

"Na kraju naglašavamo da je Općina Neum u posjedu svih dokumenata na koje se u ovom izvješću poziva, da će se o ovoj tematici i dalje oglašavati i poduzimati sve zakonom određene mjere radi zaštite svojih interesa za koje smatra da su na ovaj način značajno narušeni, te da se ovakvom prodajom praktično državne imovine mogu proizvesti dalekosežne štetne posljedice na njenom području", navodi se u saopćenju.

Cijeli izvještaj možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije