Upravni odbor KCUS-a odbio razmatranje prijedloga o smjeni Sebije Izetbegović s pozicije direktorice

10
A. Čančar
Upravni odbor KCUS-a odbio razmatranje prijedloga o smjeni Sebije Izetbegović s pozicije direktorice
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sebija Izetbegović

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), na sjednici održanoj u srijedu, 10. maja, odbio je razmatrati prijedlog koji se odnosi na razrješenje dužnosti Sebije Izetbegović s pozicije generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Naime, u srijedu, 10. maja je održana vanredna sjednica Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

"Prema našem poslovniku, vanredne sjednice se održavaju na način da se materijali upute članovima putem e-maila, nakon čega članovi imaju 24 sata za izjašnjenje po predloženim tačkama i dnevnom redu.

Sarajevo: Oglasili se iz Toplana o tome da li će biti nastavljena isporuka grijanja

Sarajevo: Oglasili se iz Toplana o tome da li će biti nastavljena isporuka grijanja

U okviru svog izjašnjenja, poslala sam ponovo zahtjev da se razmatra zaključak Vlade Kantona Sarajevo koji je skinut s dnevnog reda sjednice održane 25. aprila, a koji se odnosi na razrješenje generalne direktorice Sebije Izetbegović", izjavila je Lejla Brčić, članica Upravnog odbora KCUS-a za portal Radiosarajevo.ba.

Kako kaže, u međuvremenu službeno od Vlade dobila je odluke Senata, kojima je ukinut status redovne profesorice na fakultetima medicinskog usmjerenja generalne direktorice KCUS-a.

"Poslala sam i to kao prilog toj tački dnevnog reda i tražila sam donošenje Odluke o pokretanju procedure o razrješenju generalne direktorice jer Statut predviđa da ukoliko se donosi Odluka o razrješenju prije isteka mandata, mora se prvo učiniti dostupnim informacija zbog čega se to pokreće i omogućiti drugoj strani (Sebiji Izetbegović) da dostavi svoje izjašnjenje i argumente na okolnosti koje se stavljaju na teret", ističe članica Upravnog odbora KCUS-a. 

Na jučerašnjoj sjednici Upravni odbor se nije izjasnio navedeni prijedlog, odnosno ta tačka nije uvrštena na dnevni red.

Zakazana sjednica Upravnog odbora KCUS-a: Hoće li Sebija Izetbegović biti smijenjena?

Zakazana sjednica Upravnog odbora KCUS-a: Hoće li Sebija Izetbegović biti smijenjena?

"Ja sam također tražila da ukoliko se desi da jučer ne bude uvrštena, da se zakaže posebna sjednica Upravnog odbora ili na prvoj narednoj sjednici da se uvrsti ta tačka", dodala je Lejla Brčić.

Još uvijek nije izvjesno šta će se dešavati u narednom periodu.

Šta je Upravni odbor i kako odlučuje?

Upravni odbor je kolektivni organ koji odlučuje većinom glasova. Prema Poslovniku, predsjednik Upravnog odbora u saradnji sa stručnim službama sačinjava prijedlog dnevnog reda. Svaki član Upravnog odbora ima pravo da traži dopune ili da stavlja primjedbe na predloženi dnevni red, a dnevni red se usvaja kao i sve ostale tačke - većinom glasova.

Slučaj Sebije Izetbegović: Sporne diplome, odbacivanje kritika i protekcija Fadila Novalića...

Slučaj Sebije Izetbegović: Sporne diplome, odbacivanje kritika i protekcija Fadila Novalića...

"Ne može se tu tražiti bilo kakva pojedinačna odgovornost. Većinom glasova Upravnog odbora je odlučeno i 25. aprila da se skine, a i jučer, 10. maja, odlučeno da se ne uvrsti na dnevni red. Vidjet ćemo šta će se dešavati u narednom periodu", dodala je Lejla Brčić.

Upravni odbor KCUS-a broji deset članova.

"Ono što sigurno znam jeste da je jedna članica podržala moj prijedlog, ali očito nije bilo dovoljno glasova od strane ostalih članova", dodala je.

Ko ima ovlast da smijeni Sebiju Izetbegović?

Ovlast za smjenu Sebije Izetbegović s pozicije generalne direktorice KCUS-a ima federalni ministar, a ovlast da razriješi Upravni odbor ima Vlada Federacije BiH, ukoliko ocijene da je Upravni odbor postupao suprotno svojim nadležnostima.

Advokatski tim Sebije Izetbegović tvrdi: 'Zaključak Senata UNSA je nezakonit'

Advokatski tim Sebije Izetbegović tvrdi: 'Zaključak Senata UNSA je nezakonit'

"Nakon jučerašnje sjednice sam sačinila pisanu informaciju i dostavila prema resornom ministru zdravstva i premijeru Vlade Kantona Sarajevo i izvijestila ih o svemu što se dešavalo. Napomenula sam da je, prema Statutu KCUS-a, propisano da ukoliko u roku od 30 dana od dana saznanja za neki od osnova za prijevremeno razrješenje, Upravni odbor ne donese takvu odluku, onda odluku o prijevremenom razrješenju donosi federalni ministar", dodala je Brčić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije