Upozorenje Ministarstva vanjskih poslova Rumunije: Izbjegavajte putovanje u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Upozorenje Ministarstva vanjskih poslova Rumunije: Izbjegavajte putovanje u Sarajevo
Twitter / Rumunija

Ministarstvo vanjskih poslova Rumunije objavilo je 29. januara upozorenje za sve građane koji namjeravaju putovati u Bosnu i Hercegovinu, zbog visokog nivoa zagađenja. Ovakva upozorenja se najčešće izdaju u slučajevima opasnosti za sigurnost državljana vezanim za zaraćene zone, terorističke napade, ili ekstremne vremenske nepogode.

"Ovo je još jedna potvrda ozbiljnosti problema zagađenja vazduha, i pokazatelj da se, pored najvažnijih posljedica vezanih za zdravlje građana, itekako odražava i na ekonomiju Bosne i Hercegovine, a Ministarstvo vanjskih poslova Rumunije nam je na ovom primjeru pokazalo kako to izgleda kad, umjesto poricanja problema, nadređene institucije odluče da djeluju što brže u svrhu zaštite svojih građana i građanki", istakao je Igor Kalaba, asistent na programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

U upozorenju stoji da je zagađenje vazduha u BiH na visokom nivou, te se savjetuje građanima Rumunije da se prije putovanja informišu o nivou zagađenja i koncentracijama prašine, a građanima koji pate od respiratornh poremećaja se posebno savjetuje da izbjegavaju putovanje u Sarajevo.

Saopćenje je dostupno na web stranici Ministarstva vanjskih poslova Rumunije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije