Lakše se diše: Ukinuta "pripravnost" za sve zone KS-a osim Ilijaša

Fena
Lakše se diše: Ukinuta "pripravnost" za sve zone KS-a osim Ilijaša
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Zagađenje zraka u Sarajevu

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo u posljednja dva dana zabilježen je značajan pad koncentracija čestičnih tvari u zraku - PM10.

Izmjerene prosječne dnevne vrijednosti ovog polutanta za jučerašnji dan na svim stanicama su bile ispod propisane granične vrijednosti (50µg/m3), osim na stanici Ilijaš.

Jutros do 11 sati prosječne dnevne vrijednosti su iznosile: Vijećnica 50, Otoka 58, Ilidža 53 i Ilijaš 80 µg/m3, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima se očekuje oblačno vrijeme s mogućom maglom ili niskom oblačnošću u kotlinskim dijelovima, uz puhanje slabog vjetra.

Stoga je Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera, ukinulo epizodu "pripravnost" za sve zone, osim za Ilijaš u kojem su prosječne dnevne vrijednosti čestičnih tvari u zraku i dalje iznad propisane granične vrijednosti za ovaj polutant.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju rizičnim grupama stanovništva sa područja općine Ilijaš - trudnicama, starijim osobama, hroničnim bolesnicima s plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima da smanjene kretanje i boravak vani, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije