Upozorenje iz Berlina: Ovo je nastavak dezintegracijske nacionalističke agende!

2
Radiosarajevo.ba
Upozorenje iz Berlina: Ovo je nastavak dezintegracijske nacionalističke agende!
Foto: TW / DPA / Vijeće za demokratizaciju politike

Uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu i jedva prikrivenoj prijetnji otvaranjem drugog fronta u Bosni i Hercegovini, pregovarači Europske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) nastavljaju s potragom za sporazumom o reformi Izbornog zakona koji bi osigurao dezintegracijske nacionalističke agende, upozorava Vijeće za demokratizaciju politike iz Berlina.

Kako su naveli, nakon godinu dana takvih napora, koji „sami po sebi destabilizuju“ našu zemlju, ovi zvaničnici i dalje odbijaju da prihvate da su „unutrašnja dinamika i geopolitika povezani“.

Oni riskiraju optimizirati oligarhiju u regiji u vrijeme kada se svijet budi zbog korozivnog utjecaja oligarhije na demokratske norme“, navode iz Vijeća.

Trener iz Bosne i Hercegovine dobio u Srbiji jedno od navrijednijih priznanja u karijeri

Trener iz Bosne i Hercegovine dobio u Srbiji jedno od navrijednijih priznanja u karijeri

Iz Vijeća optužuju direktoricu pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinu Eichhorst i šefa Deleacije EU u BiH Johanna Sattlera da uz podršku Sjedinjenih Američkih Država iza zatvorenih vrata drže nove runde pregovora, te da je na sceni metoda “zavrtanja ruku”, dok Josep Borell dozvoljava “da ga podređeni instrumentaliziraju“.

Informcije koje su procurile, prema navodima Vijeća, ukazuju da se „antidemokratski i neliberalni smjer pregovora nije se promijenio u godinu dana“.

Objašnjava se kako je osmišljen model bivšeg američkog izaslanika Matthewa Palmera je suština onoga što je na stolu, a to je „cinično nastojanje“ da se zamagli pogled lidera HDZBiH Dragana Čovića na ovaj proces koji suštinski vodi ka trećem entitetu, ali i nastojanju da mu se osigura mjesto u Predsjedništvu BiH.

Primijetili su kako SAD izvozi u BiH tzv. „elektorski model“ unatoč tome što mu se i dalje protivi u samom SAD-u!

„Ovaj matematički kontorcionizam daje uvelike različite omjere birača po kantonu za birače. Ovo izgleda kao kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima. Također se krše dugogodišnje preporuke OSCE-a o jednakosti zastupljenosti po biraču“, navodi se te primjećuje da je „OSCE među navijačima za ovakav dogovor, što je čudno“

„Formalno preimenovanje hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Federacije kako bi istovremeno predstavljali sve “ostale” omogućava da se dogovor predstavi kao provedba presuda ESLJP (Sedjić-Finci)“, istaknuto je iz Vijeća.

U suštini, zaključuju, da se ovakvim pristupom ismijavaju presude Evropskog suda za ljudska prava, te zaključci Venecijanske komisije i Vijeća Europe…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije