Upozorenje građanima iz Vlade KS: 'Racionalno koristite vodu ili ćemo morati poduzeti mjere'

5
Radiosarajevo.ba
Upozorenje građanima iz Vlade KS: 'Racionalno koristite vodu ili ćemo morati poduzeti mjere'
Radiosarajevo.ba / Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Šetnja Sarajevom

Usljed ekstremno visokih temperatura i povećane potrošnje vode bilježi se teža hidrološka situacija. Ovim povodom oglasilili su se i iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo sa dodatnim apelom za racionalno korištenje vode.

"Iako Ministarstvo nema propisana direktna izvršna zaduženja u ovakvim situacijama, kada su aktuelni periodi povećanih temperatura zraka i kada je moguće smanjenje intenziteta u vodosnabdijevanju, podsjećamo na obavezu poštivanja svih zakonskih i drugih akata koji su namijenjeni za sve sudionike, kako bi period smanjene izdašnosti na svim izvorištima sa kojih se zahvata voda u Kantonu Sarajevo protekao sa što manje posljedica.

Podsjećamo na važeće zakonske i podzakonske odrednice koje propisuju detaljnije regulisanje obavljanja pojedinih komunalnih djelatnosti, regulisanje uslova za snabdjevanje vodom za piće, za obradu i odvođenje otpadnih i atmosferskih voda, ali isto tako podsjećamo na nužno i racionalno korištenje vode za piće, posebno u vrijeme mogućih nestašica vode ili drugih vanrednih prilika.

Nevrijeme pogodilo BiH: Pogledajte snimak jakog pljuska i vjetra

Nevrijeme pogodilo BiH: Pogledajte snimak jakog pljuska i vjetra

Moramo biti odgovorni prema onima koji u slučaju neželjene situacije mogu podnijeti najveće posljedice, posebno prema onima koji su naseljeni u dijelovima Kantona Sarajevo gdje se izvode brojni sanacioni radovi ili gdje je dotok vode sada sa smanjenim intenzitetom”, navode iz Ministarstva."

Ističu da trenutno stanje ukupnog sistema vodosnabdijevanja nije alarmantno.

"Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je pripremilo smjernice za eventualni Operativni plan sa potrebnim mjerama uokvirenim u konkretne faze koje će razmotriti Vlada Kantona Sarajevo a kako bi se implementiralo efikasnije upravljanje vodama.

BEZ VODE NEMA SLOBODE | Više od 55 posto građana Sarajeva nezadovoljno vodosnabdijevanjem

BEZ VODE NEMA SLOBODE | Više od 55 posto građana Sarajeva nezadovoljno vodosnabdijevanjem

Također, Ministarstvo obavještava građane da su u okviru predloženih mjera i smjernica, uvrštene i eventualne privremene zabrane te smjernice za reduciranje određenih aktivnosti javnog karaktera koje doprinose povećanoj potrošnji vode.

U ovom momentu i u ovim fazama djelovanja, naš cilj je što više potaknuti na odgovorno korištenje resursa od strane korisnika a kako bi se u što većim mjerama izbjegle moguće redukcije u vodosnabdjevanju.

Subjekte u sistemu ohrabrujemo na neophodno pojačanu identifikaciju i sanaciju kvarova u vodovodnom sistemu radi smanjenja gubitaka te na ažurnije i pojačano praćenje stanja izvorišta, stanja raspoloživih količina vode, ali i dinamiku otklanjanja kvarova.

Pored svakodnevne redovne koordinacije, ohrabrujemo sva komunalna preduzeća koja u skladu sa stanjem na terenu pristupaju realizaciji svojih planova aktivnosti i mjera, da žurno pripreme nove planove prilagođene novonastaloj situaciji”, navode iz Ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije