Upozorenje građanima BiH: Ako putujete, pazite na ove zemlje

Radiosarajevo.ba
Upozorenje građanima BiH: Ako putujete, pazite na ove zemlje
U jeku mnogobrojnih ratnih dešavanja i sukoba koji se dešavaju diljem svijeta Ministarstvo za vanjske poslove Bosne i Hercegovine izdalo je nekolicinu upozorenja svojim građanima, a u vezi s putovanjima u krizna područja svijeta.

Na zvaničnoj stranici MVP BiH stoji ovo veoma važno upozorenje, a na prvom mjestu država koje se ne preporučuju za putovanje je Arapska Republika Jemen, a zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja sigurnosne situacije u toj zemlji. Posebno se naglašava da BiH u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te ovu zemlju pokriva iz Rijada u Saudijskoj Arabiji, zbog čega bi bilo mnogo teže pružiti pomoć i podršku bh. građanima u vanrednim situacijama.

Također, iako je situacija mirnija u Libiji prethodnih mjeseci, upozorenje važi i za ovu državu zbog postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji. Pozvali su sve građane koji su trenutno u Libiji da u saradnji s kompanijama i poduzećima u kojima su zaposleni, kao i uz konsultacije s Ambasadom BiH, razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Irak i Ukrajina su, također, neke od destinacija koje se ne preporučuju bh. državljanima za putovanja, zbog loše sigurnosne situacije, te se preporučuje da državljani BiH koji su trenutno u Iraku da napuste ovu zemlju i da izbjegavaju javna okupljanja. Bh. državljani u Iraku kojima je potrebna pomoć mogu je zatražiti od Ambasade BiH u Jordanu, koja nerezidentno pokriva Irak na broj telefona +962 6 58 56 921.

Ukrajina se također svrstava u kategoriju poprilično nesigurnih država, te se bh. državljanima preporučuje da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu, a svu pomoć, ako im zatreba, mogu potražiti u ambasadama Hrvatske i Srbije.

Posljednja u nizu država u koje nisu preporučena putovanja za bh. državljane je svakako Sirija u kojoj vladaju, kako navodi nadležno ministarstvo, složene sigurnosne prilike, te se do daljnjeg ne preporučuju nikakva putovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije