Upitna isplata plata za zaposlenike državnih institucija za oktobar

2
Radiosarajevo.ba
Upitna isplata plata za zaposlenike državnih institucija za oktobar
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Parlament i institucije BiH

Predstavnici klubova stranaka koje dolaze iz bosanskohercegovačkog entiteta RS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu danas prisustvovali sastanku na kojem se trebao dogovoriti dalje funkcioniranje tog najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji.

Kazao je to novinarima u Sarajevu predsjedavajući Doma Denis Zvizdić nakon sastanka, dodajući da se njihovo prisustvo očekivalo imajući u vidu činjenicu da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) prisustvovao jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH, piše N1.

"Trebali su biti ovdje kako bismo se dogovorili o dinamici rada Doma. Ova sjednica je trebala biti krajem jula pa smo je prolongirali kako bismo našli rješenje i zakazali sjednicu. Poslanici imaju pravo i obavezu prisustvovati sjednicama i nadležnim komisijama", kazao je Zvizdić.

In memoriam: Preminuo istaknuti bh. književnik Hadžem Hajdarević

In memoriam: Preminuo istaknuti bh. književnik Hadžem Hajdarević

Konferencija u Sarajevu - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Konferencija u Sarajevu

Jedan od učesnika sastanka bio je i Dženan Džonlagić iz DF-a koji je kazao:

“Ja bih želio dva aspekta da naglasim vezano za nefunkcionisanje PS BiH i slijedom toga Vijeća ministara BiH. Želim da naglasim ugrožavanje finansijskog aspekta, budžet institucija za 2021. godinu nije usvojen. Znači da će za isplatu svih sredstava biti potrebna nova odluka, ukoliko ne bude te odluke o privremenom finansiranju za posljednji kvartal 2021. godine, neće biti moguće isplate sa državnog računa prema svim uposlenim u institucijama u BiH. Jedini potpis koji može na osnovu odluke VM BiH to omogućiti, jeste potpis državnog ministra finansija i trezora BiH za novembar i decembar“.

“Ukoliko VM ne održi sjednicu do 30. septebra, od 1. oktobra će biti stvarno problem isplate svih novčanih sredstava onih koji su zaposleni u institucijama BiH, onih koji primaju plate iz državnog budžeta“, dodao je Džonlagić.

Naime, politički predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta RS u državnim institucija odbijaju dolaziti na posao otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije