Magazinović: Pozdravljam odluku Inzka, smatram je civilizacijskom

0
J. Ć.
Magazinović: Pozdravljam odluku Inzka, smatram je civilizacijskom
FOTO: Fena / Saša Magazinović

Pozdravljam odluku Valentina Inzka i smatram je civilizacijskom. Ona će značiti korak bliže Bosni i Hercegovini da postane civilizovana država u kojoj se ne može i ne smije negirati takav zločin kao što je genocid, rekao je za portal Radiosarajevo.ba zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i član interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona, Saša Magazinović.

Podsjetimo, Inzko je svega nekoliko dana prije odlaska s pozicije visokog predstavnika odlučio donijeti zakon kojim se kažnjava negiranje genocida.

"S druge strane mi je izuzetno žao, osjećam neku vrstu sramote što živim u državi u kojoj se ne može pronaći unutrašnji kapacitet da Parlament FBiH donese jednu ovakvu odluku nego mora to uraditi neko sa strane. U svakom slučaju mi je žao što se ovo nije desilo ranije ali svakako 'bolje ikad nego nikad'. Mislim da je ovo vrlo važan dan za Bosnu i Hercegovinu", kazao nam je Magazinović. 

Na pitanje kako komentira činjenicu da se Inzko na ovaj potez odlučio posljednjih dana svog 12-godišnjeg mandata, Magazinović za Radiosarajevo.ba odgovara: 

"Ne mislim da je ovo njegova individualna odluka i da se njega pitalo on bi to davno uradio. Jednostavno nije postojala šira saglasnost i podrška koja sada očigledno postoji, ne od strane europskih zemalja nego i SAD-a da se ide u ovakav jedan potez."

Podsjetimo još jednom, Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

One koji ga budu negirali, čekaju i zatvorske kazne do pet godina, a Tužilaštvo BiH je već formiralo predmet, saopćivši da će pratiti objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije