Upaljeno narandžasto upozorenje za BiH: Večeras stiže osvježenje

0
Radiosarajevo.ba
Upaljeno narandžasto upozorenje za BiH: Večeras stiže osvježenje
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajlije vrućinu 'gase' lepezama, sladoledima, sokovima

Meteorolozi su za danas, za područje cijele Bosne i Hercegovine, izdali narandžasto upozorenje zbog očekivanih vrelina.

"Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva data od strane vaših državna tijela".

Za Banja Luku i Livno upaljen je žuti meteoalarm.

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 17 stupnjeva, Sokolac 18, Grude i Ivan-sedlo 20, Srebrenica 21, Bugojno 22, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla i Zenica 23, Livno, Prijedor i Zvornik 24, Banja Luka, Gradačac i Trebinje 25, Bihać, Bijeljina i Mostar 26, Doboj i Široki Brijeg 27 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu 945 milibara, za 3 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

BIOPROGNOZA: Slično kao u proteklom periodu, uz lošije biometeorološke prilike. Većina populacije bi trebala biti opreznija i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima. Jutarnji sati biće ugodniji od drugog dijela dana. Neophodno je laganije se odjenuti, reducirati izlaganje suncu, planirane aktivnosti provoditi prije podne. Uz visoke temperature, problem će predstavljati i nedostatak svježine u noći. Poželjno je pratiti izvještaje i preporuke savjetodavnih službi.

Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne i u večernjim satima porast oblačnosti u Bosni može uvjetovati pljuskove i grmljavinu. Lokalno jače grmljavinsko nevrijeme je moguće na području sjeverne i sjeveroistočne Bosne. Vjetar slab do umjeren u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od 33 do 39 stepeni.

U Sarajevu malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. U drugom dijelu dana su mogući lokalni pljuskovi. Najviša dnevna temperatura oko 36 stepeni.

U subotu u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini prije podne pretežno sunčano uz umjereno naoblačenje poslije podne. Tokom dana u većem dijelu Bosni se očekuje kiša ili pljuskovi sa grmljavinom. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 26, a najviša dnevna 21 do 27, na jugu od 30 do 36 stepeni.

U nedjelju u Bosni umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano. Poslije podne u Bosni su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 26, a najviša dnevna 24 do 30, na jugu do 34 stepena.

U ponedjeljak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz postepeno razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 25, a najviša dnevna 28 do 32, na jugu do 35 stepeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije