Danas vreline - bit će i iznad 40 stepeni: Objavljena i prognoza do ponedjeljka

0
Radiosarajevo.ba
Danas vreline - bit će i iznad 40 stepeni: Objavljena i prognoza do ponedjeljka
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba / Šetnja Mostarom

Meteorolozi su za danas, za područje cijele Bosne i Hercegovine, izdali narandžasto upozorenje zbog očekivanih vrelina.

Narandžasto upozorenje znači da nas očekuju: 

"Noć topla, preko dana vruće i vrlo vruće. Najviša temperatura vazduha 35-39°C, lokalno i viša, osim u planinama."

utros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Sokolac, Srebrenica 17; Drvar, Ivan-sedlo 18; Bjelašnica, Grude 19; Sarajevo-Bjelave, Zvornik 20; Bihać, Bugojno, Livno 21; Prijedor, Sanski Most 22; Doboj, Tuzla, Zenica 23; Banja Luka, Bijeljina, Široki Brijeg 24; Trebinje 25; Mostar 27; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 947 hPa, za 4 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Bioprognoza: Jutarnji sati će biti ugodniji, dok su u drugom dijelu dana, pod uticajem sparnog vremena i vrućine, kod osjetljivih osoba moguće tegobe u vidu glavobolje, malaksalosti i promjene raspoloženja. Hronični bolesnici i meteoropate trebali bi se suzdržati od izlaganja jačim naporima, a učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju. Vrijednosti UV indeksa biće visoke, stoga je preporučljivo provoditi mjere zaštite od sunca.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz umjeren porast naoblake poslije podne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura 34 do 41 °C. U Sarajevu sunčano. Dnevna temperatura oko 36 °C.

U petak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne i u večernjim satima porast naoblake u Bosni može usloviti pljuskove i grmljavinu. Lokalno jače grmljavinsko nevrijeme je moguće na području sjeverne i sjeveroistočne Bosne. Vjetar slab do umjeren u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna 33 do 39 °C.

U subotu u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini prije podne pretežno sunčano uz umjereno naoblačenje poslije podne. Tokom dana u većem dijelu Bosni se očekuje kiša ili pljuskovi sa grmljavinom. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna 21 do 27, na jugu od 30 do 36 °C.

U nedjelju u Bosni umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano. Poslije podne u Bosni su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna 24 do 30, na jugu do 34 °C.

U ponedjeljak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz postepeno razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 25, a dnevna 28 do 32, na jugu do 35 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije