UO Opće bolnice odbija prijedlog da izolatorij na Bjelavama oni sami vode

Radiosarajevo.ba
UO Opće bolnice odbija prijedlog da izolatorij na Bjelavama oni sami vode
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Opća bolnica u Sarajevu

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ upoznao je Upravni odbor ove ustanove o današnjem sastanku u Kantonu Sarajevo o aktuelnoj situaciji vezanoj za pandemiju Covid-19.

Saopćenje Opće bolnice prenosimo u cjelosti:

"Opća bolnica sa jednim infektologom i sa obimom posla , koji je impresivno uvećan od uvođenja novog načina rada, nije u mogućnosti samostalno da preuzme vođenje izolatorija na Bjelavama a da ne trpe pacijenti Kantona Sarajevo .

Opća bolnica može samo da participira ,zajedno sa ostalim zdravstvenim ustanovama u zbrinjavanju kovid pozitivnih pacijenata a u drugim okolnostima ni kadrovski ni kapacitetom to nije u stanju.
Upravni odbor odlučno odbija sve insinuacije i tendenciozne napade i optužbe koje stižu od menadžmenta Kliničkog centra zbog neformiranja izolatorija u krugu Opće bolnice . Ovaj objekat nije vlasništvo Opće bolnice nego Zavoda za javno zdravstvo KS.

Opća bolnica poštuje preporuke i naredbe nadležnih, svog osnivača kao i Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva i sve vrijeme usko sarađuje s njima .

Od Federalne Vlade i premijera Fadila Novalića u više navrata je traženo da se Općoj bolnici vrati bivša garnizona ambulanta i da se tu na vrijeme napravi izolatorij, za šta imamo pisanu dokumentaciju, ali odgovora nije bilo.

Federalna Vlada je ovaj objekat dodjelila Zavodu za javno zdravstvo KS. Dakle, renoviranje i priprema bivše garnizone ambulante za izolatorij nije u nadležnosti Opće bolnice .

Upravni odbor postavlja pitanje šta je sa izolatorijem na Građevinskom fakultetu za čije opremanje je potrošeno više od 500 hiljada KM ?

I na kraju postavljamo pitanje popunjenosti Kliničkog centra i Infektivne klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Upravni odbor Opće bolnice traži od svih učesnika u zdravstvenom sistemu da se ponašaju profesionalno i da ne unose nepotrebnu paniku među naše građanstvo", piše u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije