Uh... / Ukrajinsko Ministarstvo analiziralo pečat na ikoni koju je Dodik dao Lavrovu

21. 12. 2020. u 18:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 140

Pečat koji se nalazi na ikoni koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uručio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, indicira da je ikona zaista vlasništvo Ukrajine.

Saopćilo je ovo Ministarstvo kulture Ukrajine, nakon što je analiziralo sliku pečata koju su objavili mediji. 

Kako se navodi, ovo je pečat regionalne komisije za Zaštitu spomenika materijalnog dobra i prirode u Odessi, koja je ustanovljena 1926. godine u Historijskom i Aerhološkom muzeju ovog grada.

Potvrdila je ovo zamjenica navedenog ministarstva Svetlana Fomenko.

"U razdoblju od 1926. do 1930. godine, otkrili smo, komisija je sastavila popise spomenika kulture u svim okruzima u okviru svoje odgovornosti i pod zaštitom države. Činjenica je da pečat regionalne komisije na ikoni ukazuje da je ta ikona vlasništvo države Ukrajine", rekla je Fomenko.

Ministarstvo priprema upite za Državni arhiv regije Odesa, Arheološki muzej Odesa, Nacionalni muzej historije Ukrajine i druge muzejske institucije za prikupljanje arhivske građe o aktivnostima regionalne komisije, informacije o njenim kulturnim vrijednostima, kao i za jasnu identifikaciju ikone.

Ministarstvo također priprema niz pisama agencijama za provođenje zakona, Službi sigurnosti Ukrajine, Nacionalnoj policiji i Službi sigurnosti Ukrajine, tražeći poduzimanje mjera odgovora iz svoje nadležnosti. Potrebno je utvrditi lanac kretanja i vrijeme kretanja ove ikone s područja Ukrajine i njenog ulaska na teritorij Bosne i Hercegovine.

Ukrajina i Bosna i Hercegovina su države potpisnice Konvencije o mjerama zabrane i sprečavanja neovlaštenog uvoza, izvoza i prijenosa vlasništva nad kulturnim dobrima. Konvencija obvezuje države stranke da zabrane uvoz kulturnih dobara ukradenih iz muzeja ili vjerskog ili svjetovnog povijesnog spomenika te da na zahtjev druge države stranke poduzmu odgovarajuće korake za identificiranje i vraćanje bilo kojeg takvog kulturnog dobra, podsjećaju iz Ukrajine.

Ukrajina traži objašnjenja i od naših institucija, a zabilješka ukrajinske ambasade Ministarstvu vanjskih poslova BiH otkrila je da se radi o 300 godina staroj ukrajinskoj ikoni iz Luganska. Na poleđini ikone nalazi se pečat Ukrajinskog narodnog odbora za kulturu iz 1920.

Ambasada Ukrajine traži informacije o tome kako je ikona dospjela u Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetimo i da je rusko Ministarstvo vanjskih poslova reklo da će u Bosnu vratiti doniranu ikonu, vjerojatno ukradenu u okupiranom Lugansku.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (10)