Ukoliko ste vakcinisani, ali se zarazite COVID-19: Trebate li ići u izolaciju?

1
Radiosarajevo.ba
Ukoliko ste vakcinisani, ali se zarazite COVID-19: Trebate li ići u izolaciju?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Vakcinisani građani, ako se nakon vakcinacije ipak zaraze koronavirusom, moraju se javiti svom porodičnom ljekaru, te ići u obaveznu izolaciju, jer i pored primjenog cjepiva mogu biti zarazni.

Naime, poznato je da imunizacija protiv koronavirusa prema riječima stručnjaka, osobu štiti od razvijanja teže kliničke slike bolesti prouzrokovane ovim virusom, ali ne i od toga da se zarazi, zbog čega su i vakcinisani građani koji se zaraze COVID-19 obavezni da vrijeme provedu u izolaciji.

Prema riječima Ednana Drljevića, infektologa iz Opšte bolnice "Abdulah Nakaš" Sarajevo, procedura koju vakcinisana osoba nakon što se zarazi mora proći ne razlikuje se od one koju prolaze građani koji su se zarazili prije primanja vakcine.

"Osoba koja se nakon vakcinacije zarazi ima djelimičan imunitet, to znači da nije razvila dovoljan imunitet, ali ga vakcina ipak štiti od teže kliničke slike. Bez obzira na to pacijent je zarazan i pozitivan na koronavirus", rekao je Drljević za "Nezavisne novine".

Dodao je da takve osobe moraju ići u izolaciju, jer bi mogle zaraziti druge koji nisu vakcinisani i mogu razviti težu kliničku sliku.

"Mi smo do sada imali oko 15 osoba koje su nakon vakcinacije zahtijevale bolničko liječenje. Liječili smo ih isto kao što liječimo i sve druge oboljele od COVID-19", kazao je Drljević.

Naveo je da takve osobe ne bi trebalo da idu na posao niti da se kreću među ljudima.

"Ako vakcinisana osoba zna da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom ili razvije neke od simptoma COVID-19 odmah treba da se testira", zaključio je Drljević.

Mirjana Miljković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banja Luka je rekla da kada je riječ o proceduri koju vakcinisane osobe nakon zaraze moraju da prođu, slijede preporuke Instituta za javno zdravstvo RS.

"Kada osobe koje su primile obje doze vakcine dobiju simptome bolesti, testiraju se i budu pozitivne, takođe idu u izolaciju u trajanju od minimalno deset dana", rekla je Miljković.

Dodala je da su od Instituta za javno zdravstvo RS tražili nove preporuke kada je riječ o vakcinisanima, ali da ih još nisu dobili.

"Dok god ne dobijemo nove preporuke od Instituta mi postupamo u skladu s važećim preporukama", kazala je Miljković.

Istakla je da su u periodu aprila i maja imali nekoliko sporadičnih slučajeva da su se osobe koje su vakcinisane zarazile.

"U junu je i sam broj oboljelih na području Banje Luke mali, imali smo ukupno oko 50 novooboljelih tokom cijelog mjeseca. U posljednjih pet dana nismo imali nijednog pozitivnog pacijenta", navela je Miljković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije