Ukinut pritvor Hanefiji Prijiću Paragi, danas izlazi na slobodu

Radiosarajevo.ba
Ukinut pritvor Hanefiji Prijiću Paragi, danas izlazi na slobodu
Foto: Il Messaggero / Hanefija Prijić Paraga

Općinski sud Mostar ukinuo je danas pritvor Hanefiji Prijiću Paragi, bivšem komandantu Trećeg bataljona 317. slavne brdske brigade Armije BiH iz Gornjeg Vakufa, te će on danas, skoro tri godine od hapšenja u Njemčakoj i izručenja Italiji, konačno biti pušten na slobodu.

Piše: Faruk Vele

Potvrdio je ovo za Radiosarajevo.ba advokat Almin Dautbegović, dodajući da će Prijić biti pušten u popodnevnim satima, nakon čega će se uputiti u Gornji Vakuf.

Hanefija Prijić Paraga stigao iz Italije u Sarajevo, pa ponovo uhapšen!

Krivično djelo navodnog krivotovorenja statusa komandanta u Armiji RBiH, a zbog kojeg je Prijić bio priveden nakon što je 28. augusta iz Italije stigao na Međunarodni aeodrom u Sarajevu, u zastari je, jer je predmet pokrenut još 2007. godine.

Ubistvo humanitaraca

Podsjetimo, italijanski mediji su u maju ove godine objavili informaciju da je Vrhovni sud Italije u Rimu potvrdio presudu Apelacionog suda u Breši iz septembra prošle godine, a koji je Prijićevu kaznu sa doživotne smanjio na 20 godina zatvora. U kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u zatvoru u Zenici, te pritvorima u Njemačkoj i Italiji, pa se i očekivalo da tokom ljeta bude pušten.

Faksimil rješenja o ukidanju pritvora - undefined

Radiosarajevo.ba: Faksimil rješenja o ukidanju pritvora

Riječ je o zanimljivom slučaju na prostoru cijele bivše Jugoslavije, jer je Prijić jedini čovjek s ovih prostora, a vjerovatno i šire, koji je dva puta odgovarao i bio zatvaran za isti slučaj. Pri tome je Prijić, za razliku od nekih drugih, bio ostavljen od gotovo svih, osim članova njegove porodice koji su se do kraja borili za svoga oca, brata i supruga. Uprkos brojnim intervencijama, država je do kraja ostala nijema na Paragin slučaj.

Podsjetimo, početkom marta 2017. godine Prijić je osuđen na doživotni zatvor zbog komandne odgovornosti za ubistvo italijanskih humanitaraca u maju 1993. godine na planini Radovan, iako je u BiH odležao kaznu od 13,4 godine zatvora.

Uhapšen je u oktobru 2015. godine u Dortmundu, gdje je bio u pritvoru do izručenja Italiji. Porodica je očekivala da će on biti pušten još u proljeće ove godine, no stvar se potom iskomplicirala.

Dugogodišnja kazna

Inače, Prijić je prvi put uhapšen sedam i po godina nakon tragičnih događaja kod Gornjeg Vakufa, 6. oktobra 2000. godine, a prvostepena presuda mu je izrečena 28. juna 2001. godine.

Osuđen je u Travniku na 15 godina robije, a pušten na slobodu 6. juna 2013. godine na osnovu rješenja Komisije za privremeni otpust. Međutim, Italija nikada nije povukla potjernicu, pa je prošao novu golgotu nakon hapšenja u Njemačkoj.

Nakon hapšenja doživio je moždani udar, a u međuvremenu je u Gornjem Vakufu iznenada umro njegov otac, potresen ponovnim hapšenjem sina. Tokom boravka u italijanskom zatvoru, primao je i prijetnje italijanskih kriminalaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije