Hanefija Prijić Paraga stigao iz Italije u Sarajevo, pa ponovo uhapšen!

Radiosarajevo.ba
Hanefija Prijić Paraga stigao iz Italije u Sarajevo, pa ponovo uhapšen!
Foto: Il Messaggero / Hanefija Prijić Paraga

Skoro tri godine nakon što je uhapšen u Dortmundu, Hanefija Prijić Paraga, bivši komandant Trećeg bataljona 317. slavne brdske brigade Armije BiH iz Gornjeg Vakufa, pušten je iz italijanskog zatvora, gdje je isporučen iz Njemačke.

Piše: Faruk Vele

Međutim, kako saznaje Radiosarajevo.ba, ovaj slučaj je doživio novi obrat.

Mostarski slučaj

Naime, nakon što je u utorak stigao na Međunarodni arodrom u Sarajevu, Prijić je ponovo uhapšen! Ovaj put po potjernici iz Mostara.

Italijanski mediji su u maju ove godine objavili informaciju da je Vrhovni sud Italije u Rimu potvrdio presudu Apelacionog suda u Bresciai iz septembra prošle godine koji je Prijićevu kaznu sa doživotne kazne zatvora smanjio na 20 godina.

U kaznu m je uračunato vrijeme koje je proveo u zatvoru u Zenici, te pritvorima u Njemačkoj i Italiji, pa se i očekivalo da tokom ljeta bude pušten.

Tragom novih saznanja kontaktirali smo Prijićevog advokata u BiH, Almina Dautbegovića, koji nam je potvrdio navedene informacije.

„Hanefija je stigao u Sarajevo, ali je na aerodromu uhapšen po potjernici suda u Mostaru.  Posredstvom njegove kćerke, kontaktirao me prilikom dolaska u Sarajevo i obavijestio o svemu“, kazao je Dautbegović u telefonskom razgovoruu.

Dautbegović nije upoznat na osnovu čega je protiv njegovog klijenta pokrenuta potjernica u Mostaru, no pretpostavlja da se radi o slučaju krivotvorio dokumentacije. Navodno je Prijić pokušao dokazati da ispunjava uvjete za vojnu penziju u svojstvu komandanta Armije RBiH, ali se, prema stavu mostarskog tužilaštva, radi o falsifikatu.

Riječ je o zanimljivom slučaju na prostoru cijele bivše Juglsavije, jer je Prijić jedini čovjek s ovih prostora, a vjerovatno i šire, koji je dva puta odgovarao i bio zatvaran za isti slučaj ratnog zločina.

Međutim, fenomenima slučaja „Prijić“ tu nije kraj, jer se sada vjerovatno tereti i za krivotvorinu statusa komadanta, iako je čak dva puta odgovarao za komandnu odgovornost!?

Dautbegović kaže da je mostarskoi slučaj bio u fazi zakazivanja glavne rasprave kada je Prijić uhapšen u Njemačkoj, o čemu je on obavijestio sud koji je suđenje odgovorio do daljnjeg, ali vjerovatno i raspisao potjernicu zbog ne odazivanja. Dautbegović kaže da nije moguće da u Mostaru Prijića ponovo gone za ratne zločine, jer on nije ni bio na tom području.

Podsjetimo, početkom marta 2017. godine Prijić je osuđen na doživotni zatvor zbog komandne odgovornosti za ubistvo italijanskih humanitaraca u maju 1993. godine na planini Radovan, iako je u BiH odležao kaznu od 13,4 godine zatvora.

Uhapšen u oktobru 2015. godine, gdje je bio u pritvoru do izručenja Italiji. Porodica je očekivala da će on biti pušten još u proljeće ove godine, no stvar se iskomplcirala.

Dugogodišnja kazna

Naime, mada je talijanski tužilac najavio da se neće žaliti na presudu kojom je ukinuta doživotna robija za ovog bh. državljanina, jer su i u Italiji svjesni da je Prijić već izdržao dugogodišnju kaznu, pod pritiskom javnosti, on je to, ipak, učinio. Proces nastavio sve do presude Vrhovnog suda Italije koja je ovih dana i saopćena, a Hanefija je bio iza rešetaka.

Inače, Prijić je prvi put uhapšen sedam i po godina nakon tragičnih događaja kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja, 6. oktobra 2000., a prvostepena presuda mu je izrečena 28. juna 2001. godine.

Osuđen je U Travniku na 15 godina robije zbog komandne odgovornosti. Pušten je na slobodu 6. juna 2013. godine na osnovu rješenja Komisije za privremeni otpust. Međutim, Italija nikada nije povukla potjernicu.

Zbog toga je iznenada uhapšen u Dortmundu u Njemačkoj prilikom posjete sestri. Nakon hapšenja doživio je moždani udar, a u međuvremenu je u Gornjem Vakufu iznenada umro njegov otac, potresen ponovnim hapšenjem sina. Tokom boravka u italijanskom zatvoru, primao je prijetnje italijanskih kriminalaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije